Roditelji, idite zajedno sa svojom djecom na sv. Misu
Kategorija:
Vijesti

Zahvalna nedjelja 9. listopada u svetištu BDM Karmelske na Svetoj Gori proslavljena je svečano i radosno. Liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i pod misom krstio treće dijete obitelji Dragojević.

Govoreći o Božjoj poruci pročitanih liturgijskih tekstova (2Kr 5,14-17; Ps 98,1-4; 2Tim 2,8-13; Lk 17,11-19), a osobito prvog čitanja o poganinu Naamanu Siracu koji se sedam puta oprao u Jordanu poslušavši židovskoga proroka te zdravio od kuge, u kontekstu današnjeg vremena kazao je kako smo skloni osuđivati one koji se distanciraju od Crkve, nisu aktivni, ne vidi ih se često i postavljamo se za njihove suce. To nije dobro, poručio je mons. Devčić. Ono što trebamo činiti jest pomoći im u obraćenju, pomoći im u ozdravljenju. Elizej nije odbacio poganina, nego ga je pozvao da siđe u Jordan, u njemu se opere i ozdravi. To i nama mora biti na srcu, svojim molitvama i strpljivošću pratimo one koji su se udaljili od Crkve, molimo za njih. Nismo pozvani suditi ih, nego moliti jedni za druge, a  osobito za one za koje vidimo da odlaze stranputicom. U tom smislu je ovo poruka i nama poticaj promišljati o svojim odnosima prema drugima, osobito onima koji su na periferiji Crkve. Promatrati ih kao braću i sestre koji su potrebni naše pomoći, molitve i žrtava za njihovo obraćenje. Kao vjernci znamo što znači Bog u čovjekovom životu, kazao je propovjednik.

Istaknuo je važnost kršćanskog odgoja kao i roditeljskog primjera potaknuvši roditelje da na sv. Misu idu zajedno sa svojom djecom. Kada vas djeca vide da molitve, to im ostaje trajno utisnuto u pamćenje i srce. Tom mladom čovjeku to će dati smisao njegovom radu, međuljudskim odnosima pa i trpljenjima. Nema ničeg ljepšeg od odgajati dijete davajući mu takav primjer. Ali taj primjer moraju dati i rodbina i prijatelji. Na taj način pomažemo mu da postane jednog dana u punom smislu dijete Božje. Vjernike je potaknuo na propitivanje o dojmu kakvog ostavljaju u okolini u kojoj žive i djeluju. Ostavljate li dojam istinskog vjernika koji doista ozbiljno u životu računa s Bogom? U tom smislu Gospodin će od nas tražiti odgovor što smo učinilio za našu braću i sestre, kazao je mons. Devčić.

Nedjeljna liturgija vjerniku treba biti poticaj za radikalnije i ozbiljnije njegovanje kršćanskog života u obitelji, u braku, za davanje primjera djeci. Bit će to veliki blagoslov za vaš život i obitelji. Zato Crkva na tome inzistira jer svjesna je da bez Božjeg blagoslova, molitve i slušanja Božje riječi ne možemo biti sretni. Kao primjer za nasljedovanje, naveo je sv. Pavla ap. koji je bio Isusov progonitelj, ali nakon pada s konja se obratio. Susret s Gospodinom mijenja čovjeka i moramo svojim primjerom drugima omogućiti da dožive egzistencijalni susret s Gospodinom, rekao je propovjednik.

Zaključujući je kazao da nema ljudskog života bez križa i patnje, ali i ohrabrio da u takvim trenucima čovjek nije sam i uvijek ga prati Gospodin. Vjernike je potaknuo na molitvu u obiteljima, na svakodnevne trenutke s Gospodinom. Neka nam ne bude izgubljeno vrijeme ono koje trebamo posvetiti nedjeljnoj Euharistiji. To je dan kojega nam Gospodin dariva da Mu zahvalimo za sve darove. Tako trebamo nedjelju slaviti, sa zahvalnošću i u zajedništvu. Nitko ne može ljude tako međusobno povezani i ujedniti kao što može Bog. Nitko nam ne može pomoći da oprostimo drugome kao što to može Bog. Dopustimo Gospodinu da ima važnije mjesto u našemu životu. Nemojmo ga stavljati ‘na čekanje’ i imati isprike da se ne susretnemo s Njime. Slavimo ova sveta otajstva i nastojmo svake nedjelje s dubokom vjerom i predanjem i ljubavi prema Bogu i jedni drugima okupljati na svetim misnim slavljima, poručio je mons. Devčić.

Skip to content