Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić na Koblerovom trgu upalio i blagoslovio prvu adventsku svijeću
Kategorija:
Vijesti

Svečano i dostojanstveno, paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na Koblerovom trgu, grad Rijeka zakoračio je u subotu 26. prosinca u došašće. Upalio ju je i blagoslovio riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić i uputio poruku vjernicima, ali i svim stanovnicima grada na Rječini.

Božić za vjernike ne smije biti samo lijep običaj i tradicija, nego događaj vjere. U tome nam mogu pomoći četiri adventske svijeće koje u sebi sadrže povijest, povijest koju je Bog učinio poviješću spasenja i kojom je pripravljao Božić, svoj dolazak na ovaj svijet. U toj povijesti bila su četiri saveza ljudi s Bogom, a koja smo prekršili, rekao je mons. Uzinić i kao prvi naveo savez s Adamom. Bog nas je stvorio za dobro, a mi smo se odlučili za zlo. Zatim, podsjetio je na savez Boga i Noe nakon kojega je sklopio savez s Abrahamom. Kao četvrti naveo je Mojsijev savez i 10 Božjih zapovjedi. Nakon ova četiri saveza, a koja simboliziraju ove četiri svijeće, Bog je sklopio novi savez – u krvi – došao je u Sinu – i to je ono zbog čega kršćani slave Božić, rekao je nadbiskup.

Pojasnio je da ranije spomenuta četiri saveza pripadaju ljudskoj povijesti, kronosu, a u Isusu Kristu i njegovom savezu dogodio se kairos, vrijeme milosti.  Vrijeme je to u kojemu Božjoj milosti mi dajemo svoj doprinos. Kada se to dogodi, tada se dogodi i Božić. Naši ljudski odnosi tada postaju drugačiji i nismo jedni drugima konkurencija i neprijatelji, nego braća. Bog je u Isusu postao čovjek da bi obnovio naše bratstvo i sestrinstvo i da bi nas učinio braćom i sestrama. To je prava milost koju večeras želim za nas grad i sve njegove stanovnike, za naše obitelji. Budimo jedni drugima braća i sestre. Nemojmo biti neprijatelji. Nemojmo se mrziti. Pokušajmo se ljubiti. S tom željom cijelom našeg gradu želim sretno i blagoslovljeno ovo vrijeme priprave za Božić, poručio je mons. Uzinić.

Uz brojne građane koji su ispunili Koblerov trg, događaju su nazočili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima i bivšim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, direktor TZ Rijeka Petar Škarpa, a u glazbenom dijelu programa nastupili ženski ansambl Schole Cantorum Rijeka i The Mystic Rose Esemble.

Skip to content