Restauracijom kanoničkih klupa završena obnova katedrale sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

Nakon jednogodišnje zahtjevne restauracije, kanoničke klupe iz riječke prvostolnice sv. Vida vraćene su i postavljene u katedrali sv. Vida na blagdan sv. Marije Magdalene. Klupe su posebnom tehnikom vraćene u stanje u kojemu su bile kada su otkupljene za riječku katedralu od biskupije Grado u Italiji u prvoj polovici 20. stoljeća.

Do sada je restaurirano i zaštićeno od propadanja: 18 baroknih klupa za vjernike, 6 ispovjedaonica, ambon, biskupov i rektorov sedes, stolice za koncelebrante, 6 klecala, legile – stalak za Misal, orgulje kao i relikvijari svetaca te slike portreta i slike grba dobrotvorke za izgradnju katedrale grofice Ursule van Tanhausen, Također, učinjena je nadogradnja video zaštite i alarma, 3 zvona i 3 sata na zvoniku kao i nova elektronifikacija zvona. Tijekom obnove očišćen je mramor na svim oltarima, restaurirana sakristija, hodnik i vanjske stepenice koje vode prema Galeriji. Obnovljena je i nadstrešnica/krov iznad katedralnog parkinga te prilaz i ulaz u katedralni stan iz dvorišta. Uz navedene radove, postavljena su i nova dvorišna vrata.

Restauracijom kanoničkih klupa rektor mons. dr. Matija Matičić završio je planiranu obnovu prvostolnice koju je započeo 2015. godine te je uputio zahvalnost svima koji su pomogli u obnovi riječke prvostolnice.

Skip to content