Redovnički dan
Kategorija:
Vijesti

Redovnice i redovnici na službi u Riječkoj nadbiskupiji okupili su se 24. rujna u kapucinskoj crkvi u Rijeci proslavljajući tako Redovnički dan. Misu je predvodio nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je okupljene časne sestre, franjevce, isusovce i druge redovnike ohrabrio u njihovom poslanju u vremenu kada se čini da je sve manje redovničkih zvanja. Situacija je jednako zabrinjavajuća i na nacionalnom demografskom planu i potvrđena novim rezultatima popisa stanovništva. „Ne samo da nas je sve manje, nego u toj populaciji ima sve manje mladih i sve više starijih.“ Kako u redovničkim zajednicama, vidljivo je to i u crkvama, među okupljenim vjernicima.

No, nadbiskup se time nije obeshrabrio nego je nastavio nadahnut Kristovom porukom za vječnost. „Nije problem umrijeti, pitanje je kako umiremo. Činimo li to zagledani u sebe, s očajem i bez nade ili to činimo na Kristov način, umirući služenjem u ljubavi.“ Objasnio je kako i papa Franjo u poruci redovničkim zajednicama i posvećenim osobama, a to je poruka cijeloj Crkvi, ukazuje kako s Kristom ljudima umirati. „Papa ističe kako je potrebno izići iz samih sebe i poći na egzistencijalne periferije. A tamo se nalaze osobe koje su izgubile nadu, obitelji u poteškoćama, napuštena djeca, mladi kojima je oduzeta budućnost, stariji i napušteni, bogati s prazninom u srcu, muškarci i žene lišeni smisla, oni koji žeđaju za Bogom. Sve ove osobe trebaju biti i jesu naše poslanje. Krenuti prema njima na Kristov način znači ne biti prignut nad sobom, ne dopustiti da ostanemo zatvorenici svojih problema. Ne dozvoliti da postanemo usidjelice nego se truditi biti očevi i majke“, rekao je nadbiskup Uzinić. Nadahnut papom Franjom potaknuo je okupljene da ne gube nadu jer ona se ne temelji na brojevima i djelima nego u Bogu kojem ništa nije nemoguće. „To je nada koja ne razočarava i koja će omogućiti posvećenim osobama nastaviti ispisivati veliku povijest i u budućnosti,“ rekao je nadbiskup.

Nakon mise redovnice i redovnici okupili su se u Nadbiskupskom domu gdje su poslušali dva izlaganja na temu slušanja te razlučivanja i odlučivanja, koja su bila nadahnuta Sinodalnim hodom. Dr. s. Vinka Bešlić SSFCR, održala je predavanje na temu zajednički slušati Božju riječ i slaviti vjeru. Istaknula je kako riječ Božja koju čitamo i slušamo i danas želi biti utjelovljena u Crkvi. Iz tog bi razloga euharistijska slavlja trebala biti istinska komunikacija.

Dr. Dalibor Renić SJ govorio je procesu razlučivanja i odlučivanja unutar zajednica. Istaknuo je kako se taj proces ne može svesti na demokraciju i parlamentarno iznošenje stavova. „Potreban je istinski susret članova zajednice, priprema, molitva, slušanje, razgovor i promišljanje“, objasnio je o. Renić. U svemu tome važno je osjetiti i osluškivati djelovanje Duha Svetoga. Nakon izlaganja i rasprave redovnice i redovnici nastavili su druženje u Nadbiskupskom domu.

Skip to content