Prvi pastirski pohod mons. Mate Uzinića Župi sv. Nikole biskupa
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je 25. veljače i 27. veljače Župu sv. Nikole biskupa u Rijeci. Bio je to prvi pastirski pohod mons. Uzinića koji je protekao u radnim i srdačnim susretima sa župnikom vlč. Slobodanom Bunozom, članovima Župnog pastoralnog vijeća, Župnog ekonomskog vijeća, članovima župnih zborova, čitačima, ministrantima, župnim suradnicima angažiranima u čišćenju i kićenju crkve, župnim katehetom kao i ovogodišnjim kandidatima za Prvu Svetu Pričest i Svetu Potvrdu te njihovim roditeljima , ali i s ostalim aktivnim župnim suradnicima. S posebnom radošću nadbiskupa Uzinića, u pratnji župnika, u svojim domovima ugostile su jedna obitelj teškog bolesnika i jedna mlada obitelj u Župi.

Liturgijsko slavlje u župnoj crkvi mons. Uzinić služio je na 8. nedjelju kroz godinu. Osvrčući se na liturgijska čitanja dana, a osobito evanđeoski ulomak (Lk 6, 39-45), istaknuo je nužnost pročišćenja naših srdaca kako bi onda Božja riječ doprla do naših srdaca. S druge strane, te riječi koje usvojimo, a kasnije iz izgovaramo, moraju doista biti riječi koje mislimo i koje smo usvojili. Kao negativan primjer mons. Uznić naveo je izjave ruskog predsjednika Putina o tome kako neće biti rata, nakon čega smo slušali negativne izjave istog predsjednika. No, ne smijemo se zaustavljati samo na lošim riječima drugih, jer i Isus u evanđšeoskom ulomku ne govori samo pismoznancima i farizejima, već nama, svojim učenicima, Crkvi, kršćanima. Čini to zato što u ovom svijetu imamo određeno poslanje – voditi druge, biti putokaz drugima, biti poticaj za druge. Ali ne na način ovosvjetskih moćnika koji žele nametnuti svoje ideje svojom moći, već na Kristov način. A biti vođa na Kristov način znači služiti. Biti prvi znači biti sluga svima. Biti vođa se ne odnosi samo na Papu, biskupe i svećenike, već i na svakog pojedinačnog vjernika, bilo da se radi o pokazivanju smjera unutar ili izvan Crkve, poručio je mons. Uzinić.

Konkretizirajući aktualni trenutak, poručio je da nas Crkve poziva sudjelovati u sinodalnom hodu koje kao Crkva živimo – za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Papa nas u tom procesu poziva na otvorenost Duhu Svetomu kako bismo tada mogli osluškivati Njegov glas i dati svoj doprinos zadaći Crkve u vremenima koja dolaze.

Zaključujući je istaknuo da smo „prema današnjoj četvrtoj euharistijskoj molitvi pozvani da u otvorenosti Duhu Svetomu nastavimo Kristovo djelo, izvršimo Njegovo Spasenje i pomognemo izvršiti posvećenje ovoga svijeta a sve u smjeru konačnoga cilja: dana konačne pobjede koji će se dogoditi po Gospodinu našemu Isusu Kristu.“

Budući da je mons. Uzinić predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, na kraju svete Mise uručena mu je, kao zahvala i spomen na njegov prvi pohod Župi, originalna skulptura Svete obitelji, djelo riječkog umjetnika Silvestera Ninića, uz želju da njegov rad na obrani i promicanju obitelji zasnovane na Božjim načelima, bez koje nema budućnosti naše Crkve i domovine, bude svesrdan, ustrajan i plodan. Duhovna potpora navedenoj želji sigurno neće izostati jer je u župi sv. Nikole biskupa u tijeku već četvrta uzastopna godina organiziranog svakodnevnog posta i molitve za sve svećenike Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup je u riječima zahvale spomenuo i jedan od Isusovih poziva: da Crkva bude obitelj ali i da obitelj bude više Crkva, zaključivši da što se to više bude ostvarivalo to će manji problem biti izazovi koji prema obitelji i prema Crkvi dolaze izvana.

Pohod je zaključen zasjedničkim agapeom kojega su nakon svete mise priredili župljani u pastoralnoj dvorani župne kuće.

Skip to content