Pripremljen Upitnik za sudionike Sinodalnog hoda

Kako bi dalo smjernice za raspravu o željenim temama u Sinodalnom hodu, Povjerenstvo za sinodalno savjetovanje Riječke nadbiskupije pripremilo je Upitnik koji će na susretima župljana i članova zajednica vjernika služiti kao poticaj za razgovor o sinodalnosti Crkve. Upitnik i prateći materijali uskoro će stići u sve župe Riječke nadbiskupije. Temeljna pitanja na koja ove godine Crkva u cijelom svijetu traži odgovore su: kako se danas u Crkvi ostvaruje naš zajednički hod u sinodalnosti te na koje nas korake Duh poziva kako bismo rasli u svojemu zajedničkom hodu?

Na 6. sjednici Nadbiskupijskog povjerenstva za sinodalno savjetovanje, 26. siječnja u Ordinarijatu, istaknuto je kako ispunjavanje upitnika nije smisao Sinodalnog hoda jer tako bi se on sveo na anketiranje i pisanje zaključaka. Voditelj Povjerenstva mr. Mario Gerić podsjetio je da je bit Sinodalnog hoda upravo življenje sinodalnosti: zajedništvo, susret, iznošenje stavova i slušanje. Upitnik kojega su članovi Povjerenstva pripremili bit će samo pomoć na tim susretima kako bi se mogla čuti razmišljanja vjernika o poslanju Crkve u suvremenom svijetu.

Ipak, s obzirom da situacija s pandemijom COVID-19 postavlja brojne prepreke za sudjelovanje na susretima, vjernicima i svima koji svojim promišljanjima u vjeri žele sudjelovati u Sinodalnom hodu ostavlja se i mogućnost da odgovarajući na Upitnik, koji će biti dostupan u svim crkvama, svoja promišljanja dostave u pisanom obliku.

Kako bi se sudjelovanje u Sinodalnom hodu omogućilo što većem broju vjernika, posebice onima koji osjećaju povezanost s Crkvom, ali iz nekog razloga nisu uključeni u život zajednice, Upitnik će biti dostupan i u digitalnom formatu na stranicama Riječke nadbiskupije.

Tijekom korizme u župnim zajednicama trebala bi se održati barem dva susreta sinodalnog savjetovanja, prvi u terminu od 6. do 13. ožujka i drugi od 27. ožujka do 3. travnja, a moguće je organizirati i više od dva susreta na tu temu.

Skip to content