Prijem za srednjoškolce, pobjednike Vjeronaučne olimpijade
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić susreo se u utorak 26. travnja u Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s učenicima srednjih škola, pobjednicima županijskog – nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka koje se održalo 15. ožujka na temu: „Sv. Ignacije Loyolski i Družba Isusova“.

Čestitajući im na ostvarenim rezultatima potaknuo ih je, da po uzoru na sv. Ignacija, traže svoj put do svetosti, a na što smo svi pozvani. Njegov put razlučivanja i nama je potreban kako bismo postali bolji kršćani, a time i sveti. Taj put razlučivanja važan je i zbog toga što nijedan put nije isti i svatko mora otkriti svoj poziv. Vjerujem da će vas sv. Ignacije poticati, kao što je poticao i druge, a u pozadini svih tih poticaja bio je Isus Krist. Važno je otkriti da taj put nije uniformiran i da je bogat različitim mogućnostima. Na tom tragu je i vama blizak bl. Carlo Acutis, rekao je nadbiskup Uzinić te srednjoškolcima i njihovim mentorima darovao knjigu o ovom budućem svecu. On nije bio proglašen blaženikom jer je umro mlad, nego zbog načina svoga života, ali i načina kako je živio svoju bolest. Bio je to put ka svetosti.

Učenike je potaknuo na osluškivanje srca, odnosno Boga koji uvijek kuca ‘iznutra’. Sveti Ignacije je kroz razlučivanje otkrio ljepotu tih unutarnjih ‘vrata’ koja je otvorio kada je čuo Božje kucanje. Bl. Acutis bio je informatičar, a u današnjim izazovnim vremenima digitalizacije, taj virtualni svijet također treba isusovce, one koji će u njemu djelovati kao što su isusovci djelovali u vrijeme kada je Ignacije osnovao Družbu Isusovu, poručio je nadbiskup.

Tijekom srdačnog susreta, srednjoškolci su najprije sramežljivo, a zatim ohrabreni otvorenošću mons. Uzinića, uputili nadbiskupu pitanja koja su zahvaćala teološke, ali i osobne teme. Između ostaloga, razgovarali su o ekumenizmu, utjecaju svetaca na oblikovanje ličnosti, a znakovima vremena i nužnosti da svatko mora pronaći svoj put kojim će slijediti Isusa, odnosno svoj put svetosti. Među brojnim savjetima koje im je toga dana uputio nadbiskup Uzinić, srednjoškolcima i njihovim mentorima poručio je da nikada ne gledaju druge svisoka. Nikada nemojte prema drugima imati bahat, farizejski stav. Isus je u takvim slučajevima bliži prezrenima, nego onima koji misle da su ‘iznad njih’, rekao je mons. Uzinić. Kao primjer za nasljedovanje Krista naveo je poniznost, osobinu koja bi trebala krasiti svakoga od nas.

Državno natjecanje održat će se od 2. do 4. svibnja u Zadru i u kategoriji srednjih škola, natjecat će se učenici Prve sušačke hrvatske gimnazija koji su pobijedili na županijskom – nadbiskupijskom natjecanju. Ekipu, pod mentorstvom vjeroučiteljice Ivane Kamenar Borčić, čine: Mateo Frković, Vega Valentina Vukić, Fabijan Škarić, Petar Klepić te ‘zamjena’ Ivan Bošnjanović koji je sudjelovao na županijskom – nadbiskupijskom natjecanju umjesto jednog člana tima, a koji je zbog opravdanih razloga morao izostati s tog natjecanja.

2. mjesto osvojila je Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti, Rijeka (učenici: Ivano Grgić, Lea Forjan, Paola Širol, Laura Matković)  pod mentorstvom vjeroučitelja don Danijela Dragičevića, a 3. mjesto osvojila je Srednja škola dr. Antuna Barca, Crikvenica (učenici: Antonija Milošević, Roko Golomejić, Rafaella Lorbek, Ana Britvić) pod mentorstvom vjeroučiteljice Andreje Jakubin.

 

 

Skip to content