Prijem za osnovnoškolce, pobjednike Vjeronaučne olimpijade
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić susreo se u utorak 5. travnja u Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci s učenicima osnovnih škola, pobjednicima županijskog – nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka koje se održalo 15. ožujka na temu: „Sv. Ignacije Loyolski i Družba Isusova“. Čestitajući im na postignutim rezultatima, istaknuo je da je još više važan njihov uloženi trud i zalaganje u usvajanju zahtjevnog gradiva. Rezultat može doći i drugim načinima, ali onaj pravi ima vrijednost ako je plod rada, truda i zajedništva. Govoreći o svecu o kojemu su djeca učila i znanje uspješno predstavila na neddavno održanom natjecanju, poručio je da nam primjer sv. Ignacija pokazuje put do svetosti. U prvom dijelu života, ovoga sveca sretnim su, ali samo privremeno, činile prolazne stvari. Kasnije, nakon obraćenja, sreću i ispunjenje pronašao je u vječnome. Učenike je potaknuo da nasljedujući sv. Ignacija otkriju što ih ispunja i pronađu svoj put prema svetosti.

Na tom putu uzore mogu pronaći i u suvremenim svecima te kao primjer  naveo dječaka bl. Carla Acutisa, ‘cyber sveca’. S obzirom da je životom i godinama puno bliži današnjoj djeci i mladima, mons. Uzinić je upravo knjigu o ovom budućem svecu darovao učenicima i njihovim vjeroučiteljicama. Svojim mladim godinama bio je poput vas i pokazao da se može postati svet. Svetost je poziv i nije nešto što se živi u vječnosti, nego danas, poručio je mons. Uzinić izrazivši nadu da će knjiga o bl. Acutisu učenicima biti na poticaj. Uz knjigu, darovao im je i krunicu uz poruku da kad molimo krunicu, hodamo s Isusom i njegovom Majkom. Taj hod s njima važan je na našem putu ka svetosti.

U ugodnom razgovoru s nadbiskupom učenici su iznijeli svoja iskustva s Vjeronaučne olimpijade, kao i njihove mentorice osvrnuvši se i na gradivo koje nije bilo lagano te pripreme koje su zahtjevale sustavniji pristup.

Državno natjecanje održat će se od 2. do 4. svibnja u Zadru i u kategoriji osnovnoškolaca, natjecat će se učenici OŠ Fran Franković, Rijeka koji su na  županijskom – nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka osvojili 1. mjesto. Ekipu čine: Filip Klepić, Ana Marinović, Franko Mateo Matković, Lucija Blatančić  pod mentorstvom vjeroučiteljice Roberte Kelave. Uz njih, s na prijemu kod nadbiskupa Uzinića bili su učnici OŠ Zamet koji su osvojili 2. mjesto: Marta Srdoč, Marta Perčić, Matea Babić, Lucija Fajta, pod mentorstvom vjeroučiteljice Nikoline Marković, učenici OŠ Kostrena: Ana Dundović, Dora Datković, Katja Prosen, Lorena Vulić, pod mentorstvom vjeroučiteljice Olge Šeparović Kadijević i učenici OŠ Vežica: Ana Starčević, David Brusić, Jakov Hasančević, Stela Trinajstić, pod mentorstvom vjeroučiteljice Kristine Starčević, koji su podijelili 3. mjesto. Učenici s mentoricama na kraju susreta nadbiskupu Uziniću darovala su prigodan dar.

Skip to content