Preminuo fra Josip Vidas
Kategorija:
Vijesti

Član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Vidas preminuo je u utorak 5. svibnja u jutarnjim satima u Kliničkom bolničkom centru „Rijeka“ u 74. godini života, 56. godini redovništva i 47. godini svećeništva fra Josip Vidas, izvijestili su iz Provincije.

Fra Josip Vidas rođen je 17. veljače 1948. u Novalji na otoku Pagu, od oca Ivana i majke Marije r. Kralj. Prvih šest razreda osnovne škole pohađao je u Novalji, a zadnje dvije godine pohađao je u Zadru. Srednju školu započeo je u Zadru gdje je uspješno položio prve dvije godine nakon kojih odlazi na Košljun u novicijat. Završetkom godine novicijata nastavlja treću godinu srednje škole koju je pohađao u Pazinu.

Vrijeme srednjoškolskog obrazovanja prekinuto mu je najprije zbog ulaska u novicijat, a zatim i zbog odsluženja vojnoga roka. Prve redovničke zavjete položio je 1966. u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a završetkom vojnoga roka nastavlja srednju školu u Splitu. Filozofsko-teološke studije započeo je u Dubrovniku 1969. pa sve do 1971. kada je uspješno završio drugu godinu. Treću godinu studija završio je u Makarskoj, dok je posljednje dvije godine studija završio u Jeruzalemu. Za svećenika je zaređen 22. prosinca 1974., a mladu misu slavio je 19. siječnja 1975. u Novalji.

Od 1974. do 1979. vrši službu župnoga vikara u Kamporu, a od 1975. do 1979. imenovan je i župnikom u Kamporu. Godine 1979. postaje župnikom u Župi sv. Nikole biskupa u Rijeci i službu župnika vrši sve do 1991. kada je imenovan gvardijanom u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu. Nakon službe na Košljunu odlukom Uprave Provincije 2007. odlazi na novu službu u Pridvorje u Samostan sv. Vlaha. Godine 2018., nakon što je završio svoju službu u Samostanu Gospe Delorite na Kuni, ponovno dolazi u Rijeku u Samostan sv. Nikole gdje vrši službu župnoga vikara sve do svoje smrti.

Sprovodni obredi slavit će se u srijedu 11. svibnja u 11 sati na Gradskom groblju u Zadru. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovodnih obreda u crkvi Sv. Frane. Sprovodne obrede prevodit će provincijalni ministar fra Tomislav Šanko. (IKA)

Skip to content