Predstavljen program proslave sv. Nikole
Kategorija:
Vijesti

U Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci u četvrtak 1. prosinca predstavljen je program proslave sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara i putnika. O programu su govorili povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. mr. Mario Gerić, tajnica Organizacijskog odbora Marica Njegovan i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Program koji će trajati od 4. do 19. prosinca u središtu, uz čašćenje sv. Nikole, ima sjećanje na sve pomorce, ribare i putnike koji su nastradali na moru i uz more, rečeno je na konferenciji.

Najavljeno je kako će tradicionalno hodočašće pomoraca brodovima u svetište sv. Nikole u Kraljevicu biti u nedjelju 4. prosinca. 24 godinu u kontinuitetu brodovi će isploviti u 9 sati  ispred Lučke kapetanije Rijeka predvođeni brodom «Vid». Građani koji budu željeli sudjelovati na hodočašću, moći će se ukrcati na brod „Sfera“. U 10:30 sati  je doček hodočasnika na rivi u Kraljevici otkuda će krenuti procesija prema svetištu sv. Nikole u kojemu će, nakon što kapetan Glažar zapali zavjetnu svijeću, liturgijsko slavlje u 11 sati predvoditi povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić.

U 14 sati je isplovljavanje brodova s hodočasnicima iz Kraljevice. Na povratku prema Rijeci brodskim sirenama pozdravit će mještane Bakarca te se zaustaviti u Bakru i lučici Podurinj (Kostrena).

Tradicionalno svečano liturgijsko slavlje u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci bit će u ponedjeljak 5. prosinca. 30. godinu za redom procesija će krenuti od zgrade Luke (Riva 1) u 18:30 do kapucinske crkve na Žabici u kojoj će liturgijsko slavlje u 19 sati predvoditi riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić.

Kao i svake godine, na sam blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, u holu Palače Jadran u 9 sati je molitva za poginule pomorce Jadrolinije nakon koje će isploviti brod „Vid“ i u more će biti položen vijenac uz odavanje počasti svim stradalima i nestalima na moru. U 13 sati brod „Vid“ će ponovo isploviti prema mjestu stradanja brodova „Igrane“ i „S Nikolo“  i tamo odati počast kostrenskim pomorcima.

U srijeda 7. prosinca je Dan otvorenih vrata Pomorskog fakulteta u Rijeci, a u subotu 10. prosinca podmorsko hodočašće u Kraljevici. Toga dana ronioci će se okupiti ispred KPA Adria, Lipica, Oštro i od 12 do 14 sati imati ronjenje do kipa sv. Nikole. Program završava 19. prosinca u Narodnoj čitaonici u Kostreni. Udruga kapetana Kostrena organizira predavanje „Klimatske promjene“ koje će pripremiti predavači iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Rijeka.

 

Skip to content