Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić s obiteljima otputovao na X. Svjetski susret obitelji
Kategorija:
Vijesti

Rano ujutro 21. lipnja predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić dočekao je na odmorištu Vrata Jadrana autobus s obiteljima i zajedničku delegaciju izaslanika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sudionike X. Svjetskog susreta obitelji,  te s njima nastavio put prema Rimu.

Svjetski susret obitelji održat će se u ‘Vječnom gradu’ od 22. do 26. lipnja i na njemu će sudjelovati papa Franjo, izaslanici biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta i predstavnici međunarodnih pokreta zauzetih u pastoralu obitelji. Hrvatska biskupska konferencija na ovaj važan susret poslala je po jednu obitelj iz svake metropolije, a Zadarska biskupija i Vojni ordinarij zajedno su odabrali jednu. Iz Riječke metropolije na Svjetski susret obitelji otputovala je obitelj Blašković iz Delnica.

Tema ovogodišnjeg susreta je: „Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti“, i kako je u najavi događaja rekao Sveti Otac, održat će se u posebnom obliku. Poprimit će multicentričnu i raširenu dimenziju. Rim će biti glavno središte, ali će tih dana, od 22. do 26. lipnja  svaka biskupija moći organizirati  susret za svoje obitelji i zajednice. Tako će Ured za obitelj Riječke nadbiskupije u crkvi sv. Mateja ap. na Viškovu u nedjelju 26. lipnja organizirati Nadbiskupijski susret obitelji. Sveta misa započet će u 11:30 sati uz izravan prijenos iz Vatikana sa 10. svjetskog susreta obitelji. Papa Franjo će u 12 sati uputiti propovijed koja će se pratiti u izravnom prijenosu i u župnoj crkvi na Viškovu. Ovim susretom završava pastoralna godina ‘Amoris laetitia’, koju je za sveopću Crkvu 19. ožujka 2021. proglasio papa Franjo.

Od programa koji će se održati u Rimu, sudionici će između ostaloga moći sudjelovati na Festivalu obitelji i teološko-pastoralnom kongresu koji će se održati u Dvorani Pavla VI. Također, osim središnjeg euharistijskog slavlja kojega će papa Franjo predvoditi u nedjelju 26. lipnja, Sveti Otac služit će Euharistiju i u subotu, 25. lipnja u 17 sati i 15 minuta na Trgu svetoga Petra.

Povijest svjetskih susreta obitelji seže u 1994. godinu koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom obitelji. Tada se, na poticaj pape Ivana Pavla II. istodobno slavila i Godina obitelji. Iste godine u Rimu je 8. i 9. listopada održan Prvi Svjetski susret obitelji.

Skip to content