Predbožićno čestitanje riječkom nadbiskupu Mati Uziniću
Kategorija:
Vijesti

U Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci u ponedjeljak 19. prosinca održan je predbožićni prijem svećenika, voditelja nadbiskupijskih ustanova, predstavnika redovničkih zajednica i družbi apostolskog života, djelatnika Ordinarijata, članova povjerenstava i vijeća, te predstavnika vjernika laika s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem. Izvještaj o protekloj godini na polju riječke Crkve pripremio je generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović, a prigodnu riječ uputio i riječki nadbiskup.

Zahvala, Oprost, Čestitka i Želja četiri su riječi koje je riječki nadbiskup Mate Uznić istaknuo u svome govoru. Zahvalio je Bogu  za milosti što ga je pozvao i doveo u Riječku nadbiskupiju, kao i svim suradnicima, jer, kako je kazao, ako sam dobro do sada upravljao, to je zahvaljujući vama jer smo zajedno poslani svijetliti i svjedočiti Isusa Krista i njegovu ljubav. Zahvalio je i vjernicima laicima angažiranim u svojim župama kazavši da se tijekom svojih pastirskih pohoda uvjerio koliko je ta uključenost važna za svaku župu. Uz zahvale je povezao oprost kojega je molio od svih ako je ikoga tijekom godine koja je na izmaku povrijedio. I na kraju, upućujući čestitku, nadbiskup Uziniće je rekao da je Božić vrijeme koje nas potiče, koje nas ohrabruje. Bog ima s nama plan. Plan je to ljubavi, i to najbolje pokazuje u Božiću. Čestitajući svima Božić  zamolio ih je da čestitke prenesu i onima kojima su poslani, svećenicima da ih prenesu župljanima, djelatnicima karitativnih ustanova svojim korisnicima, redovnicima i redovnicama, članovima svojih družbi. Radujemo se onome što Bog čini i to je pravi razlog za radost. Otvorimo Mu se da po tom čestitanju može to nastavi činiti. Nadbiskup je izrazio želju da se otajstvo Božića nastavi događati po svima na svakom prostoru Riječke nadbiskupije.

Generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović izdvajajući važnije događaje ostvarene u godini koja je na izmaku, kao najveći istaknuo je sinodalni proces koji se proveo na svim razinama Riječke nadbiskupije te izdvojo pozitivne i negativne odjeke župnih savjetovanja. „Probudio se osjećaj pripadnosti, prihvaćanja i zajedništva jer je ovo prvi puta da su vjernici pozvani na iznošenje vlastitog mišljenja i stavova. Svaki je glas važan. Crkva (hijerarhija) se polako okreće od govorenja prema slušanju. Dok je područje koje se smatra ‘problematičnijim’ i na kojima treba raditi: Podijeljenost među klerom koje često zbunjuje vejrnike. Među svećenicima se slabo živi zajedništvo. Potrebno je veći naglasak staviti na češće razmatranje Riječi Božje. Nedostaje ideje nove evangelizacije suvremenog društva.“

Istaknuo je kako je došlo vrijeme za razumijevanje sinodalnog iskustva kako bismo  iz našeg zajedničkog  hoda shvatili kamo nas Duh Sveti upućuje. Stoga je vrijeme za crkvenu sintezu koja nam omogućuje da gledamo budućnost ‘zajedno’, s obnovljenom hrabrošću; tj. s obnovljenim entuzijazmom. Stoga Sinoda ne završava, već ona treba postati svjestan trenutak buduće Crkve, rekao je generalni vikar.

Od događaja koji su obilježili godinu u Riječkoj nadbiskupiji, kronološki je izdvojio: pohod nadbiskupa Chicaga kardinala Blasea Josepha Cupicha, proslavu 400. godišnjice kanonizacije osnovača Družbe Isusove, sv. Ignacija Loyolskog, rat u Ukrajini i pomoć koju je ukrajinskim izbjeglicama pružila Riječka nadbiskupija, svećenička i đakonska ređenja, proslavu sv. Vida u okviru koje je Ured za obitelj proslavio 20. obljetnicu djelovanja, humanitarni koncert „Rijeka milosti“, 32. Susret hrvatskih misionara i misionarki, 1. Mediteranske teološke susrete u Lovranu, proslavu 170. obljetnice rođenja i 100. obljetnice blaženog preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, 70 godina prisutnosti sestara Družbe Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupijskom domu, te na kraju izdvojio 11. listopada kada je Apostolska nuncijatura u RH priopćila da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, čime je upravljanje Riječkom nadbiskupijom preuzeo Mate Uzinić. Simbolično preuzimanje službe bilo je 4. studenog o.g. u katedrali sv. Vida.

Generalni vikar uputio je ovom prigodom riječi zahvale i riječkom nadbiskupu u miru Ivanu Devčiću, a kojima se pridružio i nadbiskup Uzinić, za svo dobro učinjeno u protekle 22 godine službe. Na kraju, generalni vikar nadbiskupu je čestitao Božić zaželjevši su prije svega strpljenja u vođenju Riječke Crkve, a čestitku je uputio i svima okupljenima. Svečanom prijemu prethodilo je pokorničko bogoslužje u katedrali sv. Vida.

 

Skip to content