Poziv riječkih nadbiskupa na molitvu za posvećenje čovječanstva i osobito Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu
Kategorija:
Vijesti

Objavljen tekst čina posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnome Srcu Marijinu

U srijedu 23. ožujka objavljen je cjeloviti tekst posvete koji će papa Franjo izreći 25. ožujka u poslijepodnevnim satima nakon obreda pomirenja u vatikanskoj bazilici. Svi su biskupi i svećenici svijeta pozvani pridružiti se Svetom Ocu. Na poticaj pape Franje koji je preko apostolskih nuncijatura uputio svim biskupskim konferencijama svijeta poziv da se pridruže molitvi za mir, Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je dan ranije, 22. ožujka, poziv biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i Božjem narodu da se 25. ožujka ujedine u molitvi za mir.

Poziv na molitvu za posvećenje čovječanstva i osobito Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu, 23. ožujka, svećenicima, redovnicima i vjernicima, uputili su riječki nadbiskupi, a kojega prenosimo u cijelosti:

 

Draga braćo svećenici, redovnici, redovnice, braćo i sestre u Kristu,

vjerujemo kako vam je svima već dobro poznato da je papa Franjo odlučio učiniti svečani čin posvete cijelog čovječanstva, a posebice Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu. Taj svečani molitveni čin dogodit će se tijekom Pokorničkog slavlja u Bazilici svetog Petra u Rimu, na Svetkovinu Navještenja Gospodinovog – Blagovijest, 25. ožujka, s početkom u 17 sati.

Želja pape Franje je da ovaj čin posvete ne bude samo njegov osobni čin već i čin cijele Crkve. Stoga je i uputio poziv biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem Božjem narodu kako bi se toga dana ujedinili u zajedničkoj molitvi i činu posvete. Odazivajući se tom njegovom pozivu i mi vas, dragi svećenici, redovnici i redovnice, draga braćo i sestre vjernici, potičemo da se svi ujedinite u molitvi s papom Franjom za posvetu čovječanstva, Ukrajine, Rusije, ali i naše domovine, nadbiskupije, župnih i drugih zajednica, naših obitelji, a i nas samih.

U prilogu vam dostavljamo hrvatski prijevod molitve Čina posvete Bezgrješnom Srcu Marijinu kojega će Papa moliti u Rimu, a mi mu se možemo pridružiti, bilo zajedničkom molitvom na večernjoj pobožnosti i misnim slavljima u svojim župnim i redovničkim zajednicama, bilo obiteljskom ili, ako ni to nije moguće, osobnom molitvom u skrovitosti svojih domova.

Na sve vas zazivamo Božji blagoslov i zaštitu Bezgrješnog Srca Marijina.

S poštovanjem, uz pozdrav u Gospodinu  vaši

 

Ivan Devčić,                                                                                         Mate Uzinić,

nadbiskup metropolit                                                                     nadbiskup koadjutor

Cjeloviti tekst posvete možete preuzeti u poveznici: MOLITVA – čin posvećenja

Molitva će se izmoliti na blagdan Navještenja Gospodnjega 25. ožujka u katedralama, marijanskim svetištima, župnim i drugim crkvama. U katedrali sv. Vida u Rijeci, molitva će se izmoliti na sv. Misi u 17 sati.

(Foto: Daniel Ibañez/CNA)

 

Skip to content