Postavljanje u službu lektora i akolita
Kategorija:
Vijesti

Tijekom misnog slavlja u kapeli Doma pastoralnih susreta Domus Laurana u Lovranu, na spomen Majke Dobrog savjeta, 26.travnja 2022. kojim su započele duhovne vježbe četvorici đakona Riječke nadbiskupije koji će 7. svibnja o.g. primiti red prezbiterata, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić ujedno je bogoslovima četvrte i pete godine Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II“ u Rijeci podijelio je službe lektora i akolita. Bogoslovi koji su primili navedene službe svećenički su kandidati kandidati  Riječke i Zadarske nadbiskupije te Krčke biskupije. Uz predsjedatelja nadbiskupa Uzinića u misnom slavlju koncelebrirali su rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić, vicerektor don Luka Klarica, upravitelj Domus Laurana don Mato Berišić te voditelj duhovnih vježbi kandidatima za prezbiterat p.Mirko Nikolić, D.I.

 

Okupljenima u radosnom i svečanom zajedništvu nadbiskup Uzinić na temelju misnih čitanja uputio je poruku kako je za kršćanski život i poslanje temeljno biti „istiniti Izraelac“, tj. čovjek u kojem nema prijevare. Ono na čemu se može graditi kršćanski život jest istina i poštenje, u suprotnom je sve što živimo farsa i laž. Tek polazeći od ovog temelja može se dogoditi „novo rođenje“. Ovakva ljudskost pozvana je obući se u Krista. Stari Adam mora postati novi Adam. Kandidatima za prezbiterat Nadbiskup je poručio da tijekom duhovnih vježbi kojima se pripremaju za skoro prezbitersko ređenje budu otvoreni Duhu Svetom da ih vodi kako i kuda On hoće. Uspoređujući djelovanje Duha Svetoga s vjetrom koji usmjerava jedrilicu na otvorenom moru, pojasnio im je kako čovjek, ukoliko želi biti vođen od Božjeg Duha, treba osluškivati odakle On dolazi i prepustiti mu se da ga vodi smjerom kojim ide, a ne unaprijed odrediti i ograničiti djelovanje Duha Svetoga. Kandidate za službu lektorata nadbiskup je potaknuo da budu otvoreni živoj Božjoj Riječi. Opasnost je zatvoriti Božju Riječ u unaprijed izrađene obrasce razumijevanja i tumačenja. Potrebno je stoga dopustiti da nas Božja Riječ dotakne, progovori, potakne i oduševi nas kroz razmatranje. Tada ćemo moć Božju Riječ naviještati ne naučenim frazama nego živo i autentično. Naposljetku u riječi upućenoj osobito akolitama Nadbiskup ih je potaknuo da prepoznajući u Euharistiju zajedništvo i ljubav, služeći na poseban način ovom sakramentu, budu oni koji će izgrađivati tijelo Kristovo – Crkvu autentičnim izričajima ljubavi i nastojanjem oko zajedništva. Prihvaćajući sve bez iznimke, otvoreno, ne isključujući nikog pa ni one koji su drugačiji od nas u duhovnosti i načinu života. Euharistija koja je izvor i vrhunac zajedništava i ljubavi primjer je, model i snaga za izgrađivanje zajedništva snagom ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja Nadbiskup je novim akolitama i lektorima uručio prigodne darove te podijelio i zajedništvo bratskog stola sa bogoslovnom zajednicom i kandidatima za prezbiterat.

 

Skip to content