Poslanje prvih učenika je i naše poslanje
Kategorija:
Vijesti

Župa sv. Jurja mč. na Trsatu proslavila je radosno 23. travnja blagdan svog nebeskog zaštitnika. U crkvici na trsatskom brijegu okupili su se brojni Trsačani i hodočasnici iz drugih župa, a svečano liturgijsko slavlje predvodio je mons. Emil Svažić, sudski vikar Riječke nadbiskupije u zajedništvu sa svećenicima trsatskog dekanata: vlč. Sinišom Vujčićem, vlč. Markom Pavlinovićem, vlč. Piotrom Modrzejewskim, gvardijanom Trsatskog svetišta fra Krunoslavom Kocijanom, te sadašnjim i bivšim župnikom ove Župe, fra Zoranom Bibićem i fra Ivanom Miklenićem.

Osvrčući se na evanđeoski ulomak (Mk 16, 9-15) i Isusovim ukazanjima Mariji Magdaleni, dvojici učenika kao i na kraju jedanaestorici, kazao je kako su učenici povjerovali tek kada im se Uskrsli Gospodin sam objavio. Riječ koje im je tada uputio: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!”, tiču se i nas danas. Isusovo uskrsnuće događaj je koji izaziva potrebu za poslanjem i navještajem Radosne vijesti, rekao je mons. Svažić.

Sadržaj te Radosne vijesti jest Isusovo uskrsnuće, pobjeda nas smrću, ali Isus je potvrdio i istinitost svega što je činio i govorio, poručio je propovjednik. Dodao je da u svjetlu uskrsnuća sve dobiva novo svjetlo i u njemu vidimo temeljni sadržaj Radosne vijesti – da je Bog po Isusu Kristu pohodio čovjeka i da mu po njemu nudi spasenje. To su činili učenici nakon što su na Pedesetnicu primili dar Duha Svetoga. Na tom tragu i pravi kršćanin, onaj koji se istinski raduje u svojoj vjeri i koji je duboko u sebi smiren jer ga ispunja vjera u Gospodina, to svjedoči svojim izvanjskim životom, riječima i djelima. Zbog toga se kršćanstvo u kratko vrijeme proširilo cijelim svijetom i mnogi su u ime Isusa Krista podnijeli mučeničku smrt. Među njima i sv. Juraj 303. godine. To znači da je vjera važnija od ovozemaljskog života, jer ako je netko spreman dati život za svjedočanstvo vjere, znači da vjeruje u uskrsnuće i život vječni, rekao je mons. Svažić.

Govoreći o poslanju kao temeljnom pojmu koji proizlazi iz pročitanog evanđeoskog ulomka, a koje se tijekom povijesti ostvarivalo, naglasio je kako to isto poslanje zahvaća i nas danas. Kao primjer naveo je sinodalni proces koji obuhvaća čitavu Crkvu i trenutno je na razini župnih, redovničkih i drugih zajednica koje promišljaju o sinodi, zajedničkom hodu u vjeri. Tri su puta, rekao je mons. Svažić navodeći: zajedništvo – sudjelovanje – poslanje. Tu je dodirna točka s današnjim čitanjima – poslanje, no da bismo došli do toga, potrebno je zajedništvo na što smo pozvani jer smo svi po krštenju djeca Božja. Imamo jednaka prava i dužnosti. Svi smo pozvani uključiti se, i vjernici laici i klerici. Svi smo pozvani dati udio u životu Crkve. Svatko može dati svoje mišljenje, pa i kritike, kako bi Crkva mogla izaći što bolja, što kvalitetnija, osobito u vremenima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka. Važna je svijest odgovornosti da djelovanje Crkve ovisi od svih nas koji činimo Crkvu, poručio je propovjednik.

Govoreći o drugoj točki –  sudjelovanju – naglasio je da smo pozvani sudjelovati u životu Crkve, posebno kroz Euharistiju, ali jednako tako i u drugim sakramentima i pobožnostima. Bitno je zajedništvo! Isus se obraća svojim učenicima kao zajednici, ne pojedincima, jer ona omogućava živjeti ono što nas naša vjera uči – ljubav prema Bogu i bratu čovjeku. To se najbolje ostvaruje kroz zajednicu, bilo da je riječ o župnoj, redovničkoj ili drugoj zajednici. Iz tog zajedništva slijedi poslanje u svijetu u kojemu živimo, radimo, djelujemo, poručio je mons. Svažić dodajući kako ponajprije to poslanje treba biti u obitelji, a zatim radnom mjestu, školi, fakultetu, odnosno društvu i svijetu kojemu smo poslani.

Primijetio je kako je najteže biti kršćanin i svjedočiti Isusa među najbližima jer tu često nailazimo na otpor i nerazumijevanje, ali ne smijemo odustati. Ako smo upoznali Isusa, to moramo radosno svjedočiti. Kršćanska radost privlači. Otpor i prijezir doživjeli su i prvi učenici, ali istinska ljubav uvijek biva povezana s određenim trpljenjem i križevima i jedino se tako autentično pokazuje. Zaključujući je potaknuo vjernike da po uzoru na sv. Jurja pokažu spremnost podnijeti nešto za Isusa. U današnje vrijeme to nije život, ali je neka neugodnost, poteškoća, jer kako drugačije pokazati da je naša vjera autentična, rekao je mons. Svažić.

A u poslanje svoje Župe više desetljeća uključeni su Ljubica Lipović i Zdenko Palčić. Ona, sa svojih navršenih 85 godina, predano je do ove godine uređivala cvjetnjak i brinula o okolišu župne crkve, a njezin vršnjak gospodin Zdenko, prvi je zvonar župe sv. Jurja i ekonomski vijećnik koji je posljednjih 20 godina revno vršio i dalje vrši službu zvonara i sakristana. Njima je župnik, fra Zoran Bibić, u znak svoje i zahvalnosti župne zajednice, na kraju mise uručio povelju s apostolskim blagoslovom pape Franje koju su zatražili i dobili iz Rima od Svetoga Oca. Na proslavi blagdana nebeskog zaštitnika ove trsatske Župe sudjelovali su knezovi krčki Frankopani i knezovi Frankopani Trsat, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Mrkoplja.

 

 

Skip to content