Pastirski pohod mons. Mate Uzinića Župi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u četvrtak 10. ožujka i nedjelju 13. ožujka Župu svetog Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci. Prvoga dana svog pastirskog pohoda, u župnoj kući dočekali su ga župnik vlč. Mato Beričić i župnik in solidum vlč. Lovro Perić. Nakon kratkog razgovora, nadbiskup se sa svećenicima uputio u Osnovnu školu Ivana Zajca, koja se nalazi na teritoriju Župe Škurinje i tamo se susreo s vjeroučiteljicom, knjižničarkom i jednim razredom Osnovne škole Ivana Zajca u Rijeci. Učenici su nadbiskupa pozdravili recitacijama i pjesmom, te su mu uručili dar kojega su sami za njega pripremili. On ih je ohrabrio te im poručio kako trebamo prihvaćati jedni druge i da su oni pozvani ovaj svijet činiti boljim. Nakon toga, mons. Uzinić susreo se s predsjednikom i tajnicom Mjesnog odbora Škurinje koji su nadbiskupa koadjutora upoznali s poviješću i životom naselja.

Mons. Uzinić tijekom boravka u Župi pohodio je gospodina Miroslava Matića koji je dugi niz godina u invalidskim kolicima i zadržao se u razgovoru, kao i kod obitelji Mirele i Damira Komljen, koja ga je ugostila u svome domu. Istoga dana pohodio je malu crkvu Majke od Milosti koja pripada Župi i koja se u spisima spominje još od 1437. godine. Uslijedio je susret s molitvenom zajednicom Vojska Bezgrešna s kojom je izmolio krunicu Božanskog milosrđa, uputio im kratki duhovni nagovor nakon kojega se zadržao u razgovoru. Također,  susreo se s članovima Župnog ekonomskog vijeća, župnim zborom te zborom “Vis sveti Ivan Krstitelj“ koji pjeva na nedjeljnim večernjim sv. misama, župnim čitačima i gospođama koje čiste crkvu.

Sa župljanima je prije mise molio krunicu, a u 18 sati predvodio euharistijsko slavlje u kojemu je župljanima govorio o misnim čitanjima i dvjema temama – molitve za žrtve pandemije i molitva za mir u svijetu, osobito u Ukrajini. Pozvao je okupljene da sa srcem molimo, da naša molitva bude molitva blizine s onima koji pate, molitva suosjećanja, molitva koja će ganuti prije svega nas same, a onda i sve one zbog kojih je ta molitva upućena, kao i one koji zajedno s nama mole. Ovim dvjema temama uveo je okupljene u temu euharistijskog klanjanja koja je uslijedilo nakon sv. Mise, a tijekom kojega se molilo za sve preminule od pandemije koronavirusa i za mir u Ukrajini. Nakon euharistijskog klanjanja, nadbiskup je blagoslovio novootvorenu kapelicu klanjanja. Prvi dan pastirskog pohoda zaključio je susretom s članovima Župnog pastoralnog vijeća i zakuskom u župnoj dvorani.

Drugoga dana, u nedjelju, prije svete mise u 10 sati, nadbiskup se susreo sa župnom obiteljskom zajednicom. Obiteljima je poručio da i one moraju otići u svijet i svojim životom svjedočiti Boga, da u zajedništvu nađu snagu i da se ustrajno povezuju i bodre, ali, da budu podrška i onima koji nisu uspjeli u svojim životima ostvariti savršenstvo bračne ljubavi. Potaknuo je obitelji na ustrajnost u svojim susretima koji su od velike važnosti te ponudio pomoć u vidu katehetskih materijala i zagovorne molitve. Također, nadbiskup je zamolio obitelji da mole za njega.

Predvodeći svečano euharistijsko slavlje, župljanima je govorio o evanđeoskom ulomku rekavši kako nas liturgija vodi na Brdo Preobraženja koje je važno mjesto Isusovih učenika i na kojemu ih Isus pokušava pripremiti za suočavanje s događajem – Isusovog križnog puta. Govoreći o događaju preobraženja, nadbiskup koadjutor istaknuo je tri načina na koja se u našem sadašnjem trenutku treba dogoditi to preobraženje, a onda i ono što ono nosi sa sobom kao poruke. Prvo je nedjeljno okupljanje koje se uvijek mora ponovno događati i koji se na svojstven način događa. Drugo je pastirski pohod župama koji se naziva i vizitacija te se shvaća kao nekakvu kontrolu. Iako ima te elemente, nadbiskup koadjutor istaknuo je da je te elemente prepustio drugima i da nije došao kontrolirati župnike kojima ujedno zahvaljuje na gostoprimstvu i svemu drugome što čine, nego kako bi se susreo s njima i sa župljanima, želeći da to bude radosni poticaj i njemu i župljanima. Treće je sinodalni hod za sinodalnu Crkvu koji se odvija s tri riječi – zajedništvo, sudjelovanje, poslanje – vrijeme preobraženja za Crkvu kako bi mogla nastaviti svoje poslanje. Propovijed je zaključio nadom kako će nam ovo iskustvo preobraženja pomoći razumijeti sinodalno vrijeme kao priliku za preobraženje. Svatko od nas može dati doprinos uključenjem u zajedništvo i sudjelovanjem na svoj način onom poslanju koji nam je Krist dao, poručio je mons. Uzinić.

U ime obiteljske zajednice i svih župljana, gospođa Petra Mandić pozdravila je nadbiskupa, a buket cvijeća i skromni dar nadbiskupu koadjutoru udijelili su prvopričesnici Meri Dunđer i krizmanik Lovro Matijević. Nakon misnog slavlja uslijedio je susret s prvopričesnicima, krizmanicima i njihovim roditeljima. Pastirski pohod zaključen je zajedničkim druženjem sa župljanima ispred crkve.

 

 

Skip to content