Otvorenje sinodalnih savjetovanja u Župi sv. Franje Asiškoga na Pehlinu

U riječkoj župi sv. Franje Asiškog na Pehlinu, u nedjelju 6. ožujka 2022. g. svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik fra Branko Janjić obilježeno je otvaranje sinodskih savjetovanja. U ulaznoj procesiji uz župnika i brojne ministrante sudjelovali su vjernici svih životnih dobi koji su nosili sliku Gospe Trsatske te upaljene svijeće koje su simbolično predstavljale pastoralne skupine koje će aktivno sudjelovati u savjetovanju i nastojati biti otvorene poticajima Duha.

U nadahnutoj propovijedi fra Branko je objasnio sinodalni hod kroz tri ključne riječi sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje te ju aktualizirao s propovijedi trostrukog Kristovog iskušavanja u pustinji gdje ga je vodio Duh Sveti. Kristovim primjerom pozvani smo i mi oslanjati se na Duha Svetoga i razlučivati prave odgovore na postavljena pitanja. Upravo pitanjima i odgovorima bavi se naš zajednički sinodalni hod, istaknuo je župnik. Nakon popričesne molitve vjernici su zajedno izmolili molitvu za sinodu te je predstavljen i objašnjen raspored župnih savjetovanja kroz mjesec ožujak kojih će biti čak 12 sa unaprijed pripremljenim programom. Također vjernici su kućama ponijeli pripremljene upitnike koji će ih usmjeriti na glavne teme i probleme koje vide i osjećaju u crkvi, a o njima žele razgovarati. Za ispunjene upitnike predviđena je kutija u koju se mogu do kraja savjetovanja odložiti.

Pripreme za današnje i buduća događanja započela su početkom studenog prošle godine sastankom Župnog pastoralnog vijeća, a nakon otvaranja sinodalnog procesa u riječkoj prvostolnici sv. Vida, 17. listopada 2021. g. . Na Župnom pastoralnom vijeću izabrana je radna skupina za organizaciju i provođenje procesa sinodalnog hoda, a na protekla dva radna sastanka razradili su planove i programe po zadanim smjernicama. Radnu skupinu čine fra Branko Janjić, fra Milan Šokčević, Snježana Horvat, Ines Turković, Damjan Banić i Marko Baričević. Misno slavlje 1. korizmene nedjelje koje je animirao župni zbor, završilo je pjevanjem Himna Duhu Svetom i blagoslovom s pozivom na što veće sudjelovanje vjernika.

Skip to content