Održana Tijelovska procesija ulicama grada Rijeke
Kategorija:
Vijesti

Nakon što je ponovno, zahvaljujući župniku najstarije riječke župne crkve mons. Sanjinu Francetiću, 2018. godine oživljena tradicija Tijelovske procesije ulicama grada, u četvrtak 16. lipnja nakon liturgijskog slavlja župljani su, predvođeni svojim župnikom i župnim zborom koji je predvodio pjevanje, u molitvi i pjesmi prošli poznate postaje u gradu.

Tradicionalno, procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom najprije se zaustavila ispred OŠ Nikola Tesla gdje je nekada bio samostan sestara benediktinki. Zatim, nastavila do Jelačićevog trga gdje je bila druga postaja te Starčevićevom ulicom preko Mljekarskog trga do treće postaje koja je bila ispred Kosog tornja. Četvrta postaja bila je ispred crkve Uznesenja Marijina gdje je mons. Francetić podsjetio da se tu, pod zemljom, nalaze mozaici iz 5. stoljeća, dodajući kako su današnji kršćani jedna kockica toga mozaika. Procija je zaključena molitvom u župnoj crkvi.

U propovijedi na misi koja je prethodila procesiji, kao i postajama tijekom procesije mons Francetić je istaknuo Euharistiju kao srž blagdana Tijelova, ali i kršćanskog života. Objasnio da se na Tijelovo klanjamo Gospodinu i zahvaljujemo za dar njegove prisutnosti među nama. Gradska vreva, gužva uz koju je prolazila procesija, ne čine je manje svetom,  jer ono što je sveto jest da vjernici tom procesijom ispovijedaju Krista Spasitelja koji može promijeniti svijet. Međutim,  važno je i da sami vjernici žive svetije, a Euharistija nas poziva na međusobnu slogu i ljubav, poručio je mons. Francetić.

 

Skip to content