Održan prvi Skautski križni put
Kategorija:
Vijesti

Od 11. do 13. ožujka, katolički skauti koji djeluju na području Riječke nadbiskupije organizirali su korizmeni susret za katoličke skaute iz cijele Hrvatske. Centralni događaj susreta bio je Skautski planinarski križni put na kojemu su sudjelovali skauti iz Šibenske, Splitsko-makarske, Varaždinske i Zagrebačke biskupije. Na sudjelovanje su pozvali sve prijatelje skauta, župljane crikveničkog dekanata i ostale zainteresirane vjernike.

Križni put podržali su župnici don Pave Điko iz Drivenika, don Tomislav Kutleša iz Triblja, fra Ivan Gavran i don Marko Stipetić iz Crikvenice, don Jaroslaw Wilczynski iz Jadranova i don Mario Frlan iz Novog Vinodolskog, dok su don Tomislav Zečević, župnik Fužina i Liča, don Petar Filipović iz Kraljevice i don Hrvoje Mandić iz Bribira bili cijelim putem uz hodočasnike i na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor.

Od uvodne molitve u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici i prve postaje kod murala Vukovaru, preko šetnice uz Dubračinu, hodalo se do Triblja gdje su župljani pripremili bogatu okrijepu. Nakon upoznavanja s djelovanjem sestara iz duhovne zajednice Omnia Deo i njihovog svjedočanstva redovničkog života, nastavio se križni put kroz šumu preko Rudenica i Koknja, šumskom stazom do zadnje postaje ispred kalvarije u Driveniku. Putem se molilo i pjevalo duhovne pjesme. Križni put završio je slavljem svete mise u crkvi Sv. Dujma u Driveniku koju je predslavio don Tomislav Ćurić, dekan crikveničkog dekanata, na nakanu za mir u svijetu.

Nakon svete mise skauti su ugostili, uz pomoć župljana Drivenika i Vinodolske općine, u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Driveniku sve hodočasnike te nastavili druženje okrijepljena duha i tijela. Skauti su svoj susret završili nedjeljnim misnim slavljem i ručkom te su se, obogaćena duha, vratili svojim kućama. Izrazili su zahvalnost svima koji su pomogli organizaciju Skautskog planinarskog križnog puta, na prvom mjestu našem Gospodinu koji im je podario predivan dan za pobožnost. Riječi zahvale uputili su Vinodolskoj općini i načelniku Danielu Grbiću, na pomoći pri organizaciji, kao i svim svećenicima i hodočasnicima, župljanima župa Triblja i Drivenika te predvoditelju misnog slavlja don Tomislavu Ćuriću.

Skip to content