Odredbe u povodu smrti pape u miru Benedikta XVI.
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup Mate Uzinić uputio je 31. prosinca odredbe župnicima, župnim upraviteljima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima – svima, povodom smrti blagopokojnog pape u miru Benedikta XVI. U njima između ostaloga određuje:

U prvostolnoj crkvi sv. Vida održat će se svečana misa zadušnica u ponedjeljak, 2. siječnja 2023. u 18 sati. Nadbiskup poziva na sudjelovanje na ovoj misi sve vjernike, osobito članove župnih i nadbiskupijskih vijeća i povjerenstava.

U župnim i ostalim crkvama neka se održe svečane mise zadušnice u vrijeme kada to župnicima i vjernicima najbolje odgovara, od utorka nadalje.

Neka se po primitku ove obavijesti oglase župne crkve mrtvačkim zvonom da obavijeste vjernike o smrti pape u miru Benedikta XVI.

Do sprovoda, svake večeri poslije zvonjenja „Zdravo Marije“, neka se svim crkvenim zvonima zvoni u znak žalosti za preminulog papu u miru Benedikta XVI.

Za vrijeme obavljanja sprovodnih obreda u Rimu neka se u svim župama zvoni kako se to čini prigodom sprovoda.

Do dana sprovoda, neka svi svećenici i posvećene osobe, kao i vjernici koji mole Časoslov, nakon Jutarnje molitve i nakon svake mise mole Pokoj vječni. U nastavku je puni tekst molitve koju nadbiskup Uzinić propisuje:

Pomolimo se.
Bože, koji si htio svojom neizrecivom odredbom slugu svoga Benedikta ubrojiti među vrhovne svećenike, podaj, molimo te, da se on, koji je bio na zemlji namjesnikom jedinorođenoga Sina tvoga, pridruži na vijeke zboru tvojih svetih prvosvećenika. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

R. Pokoj vječni daruj mu, Gospodine.
O. I svjetlost vječna svijetlila njemu.
R. Počivao u miru.
O. Amen.

Ako netko ima vatikansku zastavu, smije je do sprovoda izvjesiti na pola koplja u znak žalosti na crkvu, zvonik ili župni stan. Može poslužiti i dolična crna zastava.

O drugim odlukama, osobito HBK povodom sprovoda, bit ćete pravovremeno obavješteni.

Životopis pape emeritusa Benedikta XVI

(Naslovna fotografija: DW)

Skip to content