Obljetnica blagoslova crkve Naše Ljube Gospoje od Presvetog Srca u Zamostu
Kategorija:
Vijesti

U Zamostu (župa Plešce) 5. kolovoza obilježena je obljetnica blagoslova crkve koja je blagoslovljena 1877. godine. Misi su uz župljane nazočili brojni hodočasnici, hrvatski branitelji, te gradonačelnik Grada Čabra g. Antonio Dražović.

U propovjedi je upravitelj župe vlč. Josip Tomić istaknuo potrebu zahvalnosti Bogu za dar Domovine, ali i sva pojedinačna dobročinstva koja nam Bog daje. Upozorio je na potrebu zajedništva u izgradnji Domovine i Države, jer bez zajedničke izgradnje zgrada se rastače, neodržava i na kraju ruši. „Nitko nam iz Brisela ili kao prije iz Beograda ne može ni neće pomoći ako se sami, uz oslanjanje na Boga po zagovoru Blažene Djevice Marije ne zauzmemo u zajedničkom radu da u našoj Domovini vlada sloga, mir i red te zajednički rad na dobro sviju. Branitelji su s tim mislima ustali u obranu Domovine pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, a sada kada smo svoji na svome se dijelimo i svađamo. Kako razdijeljena kuća može opstati? Zapitajmo se koliko osobno ulažemo u izgradnju Domovine, ali i Crkve? Ili smo pak nijemi promatrači i kritizeri? Crkva, Dom i Domovina traže slogu, red i zajednički rad uz potrebu otvorene i iskrene kritike onog što nije dobro.“

Na kraju mise nazočnima se obratio g. Antonio Dražović te prigodnim riječima svim građanima Grada Čabra i svim nazočnima čestitao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, bez kojih ne bi mogli biti svoji na svome.

Misu je pjevao župni pjevački zbor Plešce, a nakon himna “Tebe Boga hvalimo” uz molitvu za državne vlasti povodom državnog blagdana, otpjevana je državna himna, te izmoljena molitve bl. Alojzija Stepinca za Domovinu.

Poslije mise uslijedilo je počašćenje naroda u organizaciji Zamošćana, župe Plešce, MO Plešce i DVD Plešce.


Skip to content