Objavljena tema Drugog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

Papa Franjo objavio je temu za ovogodišnji Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba kojim poziva na preispitivanje i vrednovanje djedova, baka i starijih osoba koje se prečesto drže na marginama obitelji, građanskih i crkvenih zajednica.

Sveti Otac je na Twitteru najavio temu Drugog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

„Rod donose i u starosti“ (Ps 92, 15). Kako piše papa Franjo na društvenoj mreži, temu je odabrao kako bi promicao dijalog među generacijama, posebno između baka, djedova i unuka. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba najavljen je za 24. srpnja.

Neposredno prije Papina tweeta, Dikasterij za laike, obitelj i život, zadužen za organizaciju toga dana, objavio je priopćenje u kojem produbljuje značenje ovogodišnje teme.

Podsjećamo, Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba ustanovio je papa Franjo prošle godine. Na misi na taj dan, Sveti je Otac o njima rekao kako su „kruh koji hrani naš život“.

U priopćenju, Dikasterij navodi kako se izabranom temom želi naglasiti kako su bake, djedovi i starije osobe vrijednost i dar kako za društvo, tako i za crkvene zajednice.

Tema je isto tako poziv na ponovno preispitivanje i vrednovanje baka, djedova i starijih osoba koje se prečesto drže na marginama obitelji, građanskih i crkvenih zajednica. Njihovo životno iskustvo i vjera mogu zapravo pridonijeti izgradnji društva svjesnih svojih korijena i sposobnih sanjati o budućnosti utemeljenoj na većoj solidarnosti, navodi Dikasterij te dodaje kako poziv na slušanje mudrost godina je također osobito značajno u kontekstu sinodskog puta kojim Crkva ide.

Na kraju, priopćenje završava pozivom Dikasterija da župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice diljem svijeta pronađu načine za proslavu toga Dana u vlastitom pastoralnom kontekstu, najavljujući kako će u tu svrhu uskoro biti dostupni i prigodni pastoralni materijali.

(Vatican news – ps)

Skip to content