Novi broj Riječkog teološkog časopisa
Kategorija:
Vijesti

Ovoga tjedna iz tiska je izišao novi broj Riječkog teološkog časopisa. Broj je u svome prvome dijelu posvećen radovima prezentiranim na Međunarodnom znanstvenom simpoziju Teologije u Rijeci – područnog studija Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod nazivom “Poimanje i odnos prema Svetome u suvremenoj kulturi”, koji je održan u Rijeci 18. ožujka 2022. godine. Taj je simpozij sastavni dio petogodišnjeg institucijskog znanstvenog projekta čiji je nositelj Katedra dogmatske teologije KBF-a u Zagrebu, a tema projekta je “Pitanje o Bogu u dijalogu kršćanstva i suvremene kulture”. U ovome je dijelu časopisa prezentiran rad autora Richarda Pavlića i Brune Rukavine pod nazivom “Relativizacija Svetog u suvremenoj (ne)kulturi”, kao i rad Borisa Vulića pod nazivom “Svetost ženskosti prema Leonardu Boffu”.

Uz spomenute radove ovaj broj RTČ-a donosi i nekoliko članaka o drugim srodnim temama koje su autori, svatko iz svoga kuta znanstvenog istraživanja, obradili s ciljem produbljivanja teološkog znanstvenog rada i doprinosa razlučivanju brojnih teoloških i s njima povezanih pitanja. U ovome dijelu časopisa objavljen je članak autorice Nike Novak pod nazivom “Judeokršćanski korijeni moderne demokracije”. Prikaz temelja biblijske misli i njihova suodnosa s liberalnom demokracijom, zatim članak autora Ivice Šole i Gabrijele Jurković naslovljenom “Mediji i Crkva. (Ne)razumijevanja i perspektive tijekom povijesti i danas”. Stajališta hrvatskih autora, te članak autora Jerka Valkovića pod nazivom “Govor mržnje”.

Treći, tj. posljednji dio časopisa donosi jednu recenziju i jedan prikaz dviju vrijednih knjiga domaćih autora izdanih u posljednje vrijeme. Riječ je o recenziji knjige autora Josipa Šimunovića pod nazivom “Djelatna blizina. Sveti Josip – nadahnuće za pastoralno i katehetsko djelovanje u župnim zajednicama na području Republike Hrvatske”, te o prikazu knjige autora Nikole Vranješa pod nazivom “Projekt i metoda. Praksa vjere u svijetu promjena”.

 

Skip to content