Neslužbeni pohod mons. Mate Uzinića župama Gorskog kotara
Kategorija:
Vijesti

Na 22. nedjelju kroz godinu, 28. kolovoza, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić neslužbeno je pohodio župe u Gorskom kotaru Plemenitaš i Lukovdol te filijalnu zajednicu u Damlju. Tom prigodom, a u zajedništvu sa župnikom Brankom Dragojevićem i župljanima, predslavio je nedjeljna misna slavlja.

„Koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.“, rečenica je iz evanđeoskog ulomka toga dana o pitanju ‘prvih’ i ‘zadnjih’ mjesta. U tom smislu mons. Uzinić je kazao kako su župe koje je pohodio (geografski) na zadnjim mjestima na teritoriju Riječke nadbiskupije te je ovo bila prigoda, da pohodom nadbiskupa, dođu na prva mjesta. Izrazio je radost što su navedene Isusove riječi iz evanđelja ovime pretvorene u konkretan čin jer nije riječ samo o slikovitoj poruci fizičkog stavljanja prvoga na posljednje mjesto, nego je to poruka o tome kako bi Crkva trebala vršiti svoje poslanje. Osim toga, ova poruka i danas je aktualna jer ukazuje na to kako trebamo živjeti svoju prisutnost u svijetu i poslanje koje nam je dano. To znači da se kao Crkva ne smijemo i ne trebamo nametati, zauzimati poziciju moći, nego poziciju služenja, poručio je nadbiskup.

Kada god je Crkva bila na strani vlasti i moći, smatralo se da je zauzela poziciju koja joj ne pripada i nastojalo ju se skinuti s te pozicije. Međutim, kada je bila u službi služenja i na posljednjem mjestu, uspjela je prenijeti poruku evanđelja i htjelo ju se postaviti na počasnije mjesto. Mons. Uzinić je istaknuo da je ovo poruka i nama kako trebamo živjeti svoje poslanje navještaja Isusa Krista – ne namećući, nego nudeći. U tome je važan stav poniznosti – krotkost koja je važnija od darova koje nosimo. S poniznošću možemo promijeniti svijet. To je logika koju je Bog objavio u Svetom pismu, poručio je propovjednik te kao primjer naveo da je prvi čovjek sagriješio jer je htio biti poput Boga, uzdigao se. No, Bog nam pokazuje da je put za ‘biti kao Bog’ – poniznost. On se lišio svoga božanstva kako bi nas uzdigao sebi. Naš odgovor treba biti lišavanje sebe i stavljanje na raspolaganje Bogu. Kao primjer za nasljedovanje naveo je Blaženu Djevicu Mariju koja je slika i model Crkve i svakog kršćanina. Samo ponizni možemo biti u Kristovoj službi, naglasio je propovjednik.

Zaključujući je izdvojio poruku pape Franje da kao Crkva odlazimo na rubove, periferije Crkve i društva. Jedino s onima koji su posljednji, potrebni, isključeni, bit ćemo Crkva Isusa Krista i bit ćemo Crkva uključiva i otvorena za svakoga. Ovome je dodao i riječi pape emeritusa Benedikta XVI. koji je u Godini vjere istaknuo da su vrata koja je Isus Krist otvorio svojoj Crkvi, uvijek otvorena. Prije svega, mi sami budimo svjesni da su nam vrata Crkve uvijek otvorena, bez obzira na to koliko se udaljili od Boga i Crkve. Bog od nas ne odustaje i vrata su nam uvijek otvorena, ali ona po nama trebaju biti otvorena i za druge, poručio je mons. Uzinić.

Na svetoj misi u Plemenitašu u crkvi sv. Antuna pustinjaka prikazao je misnu žrtvu za pokojnog prvog riječko-senjskog nadbiskupa Viktora Burića koji je na taj dan prije 39 godina preminuo.

Nadbiskup je također posjetio župnika župa Vrbovsko i Ravna Gora don Hrvoja Poljaka i njegovog župnog vikara don Josipa Mijoča te tamo prisutne članove Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina.

Tijekom pohoda Gorskom kotaru u Lokvama je posjetio i čestitao imendan župniku vlč. Zlatku Čibariću.

Skip to content