Najavljen program Trsatskih Marijinih dana i humanitarna utrka “Đir za Rožice”
Kategorija:
Vijesti

Svibanj je Marijin mjesec, a u Trsatsko svetište, nakon dvije godine obilježene pandemijom koronavirusa, vraća se raznovrstan program svibanjskih aktivnosti u čijem središtu su proslava svetkovine Gospe Trsatske, čuvarice grada Rijeke i humanitarna utrka “Đir za Rožice”  za Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”. Program su na konferencija na novinare u franjevačkom samostanu na Trsatu u srijedu 4. svibnja najavili fra Krunoslav Kocijan, gvardijan Trsatskog svetišta i Dolores Turkalj Jurčević, djelatnica Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje”.

Uz redovne svibanjske pobožnosti, program u Trsatskom svetištu započet će u četvrtak 5. svibnja u 19 sati izložbom Karlsruhe – Rijeka: “Transcedentalna iskustva u umjetnosti”. Izložba će biti otvorena u Auli pape Ivana Pavla II.,  a ista je prvi put održana u Karlsruheu 2019. godine. Okuplja šest umjetnika iz tog njemačkog grada i šest iz našeg podneblja. Autori koji sudjeluju na izložbi su: Tomislav Brajnović, Holger Fitterer, Maja S. Franković, Sigrid Haag, Elmar Interschick, Mirna Kutleša, Lilo Maisch, Ksenija Mogin, Elisabeth Nüchtern, Maja Römer-Fischer, Mauro Stipanov i Anton Vrlić.

Majci Milosti u subotu 7. svibnja hodočastit će članovi područnog bratstva FSR i Frame koji će krenuti podno Trsatskih stuba u 16:30 te se priključiti Molitvi za obitelji i posveti u trsatskoj bazilici u 17:30 sati. Pomorci i branitelji Gospi Trsatskoj hodočaste u nedjelju 8. svibnja. Uz pomorce i branitelje iz našeg podneblja, na hodočašću sudjeluju i članovi Udruge pomoraca iz Vrsi (kod Nina), najavio je gvardijan. Nakon liturgijskog slavlja, zbirku poezije “Dodir anđela” predstavit će Biserka Blažević, članica FSR-a.

U ponedjeljak 9. svibnja je uočnica svetkovine Majke Božje Trsatske. Liturgijsko slavlje u 18:30 sati predslavi fra Dragutin Bedeničić, vikar Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda.

 

Svetkovina Gospe Trsatske

Na svetkovinu Gospe Trsatske, čuvarice grada Rijeke, u utorak 10. svibnja svete mise u bazilici će se slaviti u: 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Zavjetnu misu franjevaca Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda u 11 sati predvodi  fra Dragutin Bedeničić, vikar Provincije. Zavjetnu misu vjernika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije u 18:30 sati predslavi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Liturgijsko pjevanje animiraju zborovi Trsatskog svetišta i Zbor crkve Svete Mati slobode iz Zagreba.

Foto: Arhiva Riječke nadbiskupije

 

Od ostalih aktivnosti fra Krunoslav je izdvojio 15. svibnja kada će Majci Milosti hodočastiti vjeroučitelji Riječke nadbiskupije. Duhovni program počinje u 17:45 sati, a sv. Misu u 18:30 predslavit će riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Svibanj će zaključiti mladi, odnosno studenti koji će sa studentskim kapelanom fr.Ivanom Dominikom Iličićem hodočastiti u Trsatsko svetište 28. svibnja.

 

Humanitarna utrka “Đir za Rožice”

Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat  14. svibnja organizira dobrotvornu manifestaciju –  utrku ”ĐIR ZA ROŽICE”, čiji prihod će biti namijenjen Prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje” koje ove godine obilježava 15. godišnjicu neprekinutog djelovanja. Nazivom manifestacije htjelo se staviti poveznica izmedu imena Prihvatilišta i asocijacija na utrku, a koja će se održati na relaciji Kozala (Prihvatilište) -Trsat (Svetište), odnosno:

START: Dvorište Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” Bastijanova 25a –  Park  Zvonimira Skerla – pješački prijelaz u Baštijanovoj ulici (kod Brodokomerca”) – Brajšina ulica – Trinajstićeva ulica – križanje Ulice Vladimira Nazora –  Park Nikole Hosta –  Ulica Ivana Grohovca -Školjic- križanje Ulice Franje Račkoga i Državne ceste 3- Stube Petra Kružića – pješački prijelaz u Ulici Joakima Rakovca – stražnji ulaz u perivoj Svetišta Gospe Trsatske, kroz Trsatske stube – CILJ: Dvorište (plato) ispred bazilike Majke Božje Trsatske.

Početak okupljanja u dvorištu Prihvatilišta je u 8:30 sati, a start utrke je u 10 sati. Okvirno vrijeme završetka utrke predviđa se oko 12 sati i prilagođena je svim uzrastima, kao i onima koji nisu sportski aktivni, poručila je  Dolores Turkalj Jurčević dodajući kako će biti dovoljno vremena i za one koji žele propješačiti rutu i stići do 12 sati do Trsatskog svetišta. Po završetku utrke u bazilici će se slaviti misa zahvalnica za sve dobrotvore . “Đir  za Rožice” nije utrka natjecateljskog karaktera, već je dobrotvorna manifestacija te će svi sudionici kao nagradu primiti prigodan dar kojega su izradili korisnici Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje”.

Kotizacija za sudjelovanje ujedno je prilog za rad Prihvatilišta te iznosi 100 KN  po sudioniku. Može se uplatiti na licu mjesta, neposredno pred početak utrke ili izravno uplatom na račun kod ERSTE BANKE: HR4124020061100559253, uz obvezatnu napomenu: ĐIR – ime i prezime sudionika (u protivnom, se neće znati za koga je kotizacija uplaćena kao i da se odnosi na utrku).

Zainteresirani za sva dodatna pitanja mogu kontaktirati djelatnike Prihvatilišta na 051/512-131 (svakim radnim danom od 7 do 15 sati) iii putem e-maila: prihvatiliste.ofstrsat @gmail. com

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content