Najavljen program Dana svetoga Vida
Kategorija:
Vijesti

Bogat i raznovrstan program proslave sv. Vida pripremili su Riječka nadbiskupija i Grad Rijeka kako bi se dostojanstveno i radosno proslavio blagdan zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Dani svetoga Vida najavljeni su 8. Iipnja u prostorima Katedrale, a najavile su ga Helena Anušić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije i Doris Šajn, pomoćnica pročelnice Ureda Grada.

Dani svetoga Vida započinju 9. lipnja  Okruglim stolom u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata na temu: „Riječka nadbiskupija – sinodalna Crkva. Izazovi i perspektive.“ Nakon brojnih sinodalnih savjetovanja održanih s raznim skupinama vjernika i u svim župama nadbiskupije u okviru sinodalnog hoda Katoličke Crkve, Povjerenstvo za sinodalno savjetovanje pripremilo je izvješće temeljeno na prikupljenim promišljanjima vjernika. Presjek sinodalnog hoda Riječke nadbiskupije iznijet će vikar za pastoral mr. Mario Gerić. Teološki osvrt dat će dr. Nikola Vranješ, a na Okrugli stol pozivaju se svi zainteresirani. Početak je u 19 sati.

Mise trodnevnice od 11. do 13. lipnja u katedrali sv. Vida predvodit će mladomisnik don Josip Mijoč. Prvu večer, 11. lipnja, animira Povjerenstvo za pastoral mladih. Drugu večer, 12. lipnja, Ured za obitelj. Ujedno je to misa zahvalnica za 20. obljetnicu kontinuiranog djelovanja Ureda za obitelj i na misi će predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić dodjeliti Potvrdnice polaznicima radionica “Amoris Laetitia”. Liturgijnsko pjevanje toga dana animiraju djeca dječjih vrtića „Mima“ i „Nazaret“

Treću večer animiraju učenici i djelatnici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“.

Na konferenciji je najavljeno i kako će od 13. do 15. lipnja u katedrali sv. Vida biti izložena izložba likovno-literarnih radova vjeroučenika iz više osnovnih škola koje se nalaze na području Riječke nadbiskupije.

U utorak 14. lipnja u 12 sati u crkvi Uznesenja BDM (Vela crikva/Assunta) otvara se izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu. Izložba ima svoj 13. godišnji kontinuitet i prvi puta se predstavlja u Rijeci. Svih ovih godina autori su afirmirani hrvatski umjetnici, a ove godine prvi puta se predstavlja splitska kiparica i slikarica Karin Grenc. Izložba će za javnost biti otvorena do 16. rujna i blagdana  sv. Marcijana.

Istoga dana u 18 sati slavit će se svečana Večernja u katedrali sv. Vida uz dodjelu Medalja sv. Vida. Predvodi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, a animira Nadbiskupijski zbor koji će nakon Večernje održati koncert duhovne glazbe. Euharistija će se toga dana u katedrali slaviti u 8 sati i predvodit će je rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić.

 

Na sam blagdan sv. Vida, u srijedu 15. lipnja, svete mise služit će se u: 8, 9:30, 11 i 18 sati. Hodočasničku misu u 8 sati predvodi rektor katedrale mons. Matija Matičić. Misu na talijanskom jeziku u 9:30 sati predvodi vlč. dr. Nikola Vranješ, a liturgijsko slavlje u 11 sati predslavi don Josip Mijoč

Svečanu večernju sv. Misu ispred katedrale sv. Vida (Trg Grivica) u 18 sati predvodi mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Misi prethodi procesija koja će krenuti iz crkve Uznesenja BDM do katedrale sv. Vida.

Tradicionalno, u Danima svetoga Vida  neće izostati gastro – fešta, izložbe, koncerti, svečana Akademija u HNK Ivana pl. Zajca na kojoj će 14. lipnja sudjelovati riječki nadbiskup Ivan Devčić, kao i prijem djece koja nose ime zaštitnika grada. Njih je ove godine 178 do 10 godina starosti, od kojih su 19 mlađi od godinu dana i njima će na prijemu u Dječjoj kući Grad darovati srebrnjak.

Detaljan program proslave sv. Vida objavljen je na službenim stranicama Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke, a pravovremeno će najave kao i izvještaji biti objavljivani i na nadbiskupijskoj facebook stranici. Potičemo vas da podržite program proslave zaštitnika naše nadbiskupije i grada koji se u prošlosti nazivao „Rika svetoga Vida“.

 

Skip to content