Nadbiskupu Devčiću uručena Nagrada PGŽ za životno djelo
Kategorija:
Vijesti

U opatijskom Hotelu Royal u četvrtak 14. travnja na proslavi Dana Primorsko-goranske županije,  jednoglasnom odlukom Županijske skupštine riječkom nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću dodijeljena je Nagrada za životno djelo, za značajnu ulogu i velike zasluge u razvoju ekumenizma i međureligijskog dijaloga. Nagradu su uručili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić.

U prigodnom obraćanju nadbiskup je zahvalio je županu Komadini i članovima Županijske skupštine na nagradi i dosadašnjoj izvrsnoj suradnji izrazivši radost da u hrvatskom društvu, a posebno u Primorsko-goranskoj županiji koja je svjetonazorski šarolika, stavovi se uvažavaju, a različitosti se smatraju bogatstvom. Smatram da je to ispravan put, koji i Katolička Crkva na čelu s papom Franjom slijedi i sve nas poziva i potiče da u skladu sa svojim mogućnostima njime idemo, jer drugog  puta za miran i prosperitetan život nema, rekao je mons. Devčić. Upravo zbog toga je i Drugi vatikanski sabor posebnu pozornost posvetio ekumenizmu s kršćanskom braćom koja nisu u potpunom zajedništvu s Katoličkom Crkvom i u skladu s time je obvezao na traženje načina kako s njima uspostaviti dijalog i međusobnu suradnju u svjedočenju i naviještanju evanđelja, te Radosne vijesti koju nam je Isus svima ostavio u baštinu. Suština te Blagovijesti je da je Bog Otac svih ljudi, što znači da smo svi, bez obzira na rasu, nacionalnost, društvenu i religijsku pripadnost, braća koja se trebaju prepoznati, prihvaćati, pomagati i jedni drugima opraštati navedene uvrede i nepravde, poručio je riječki nadbiskup.

U nastavku je podsjetio da uz ono što Županija sa svojim stanovnicima čini na polju skrbi za potrebite, osobito najsiromašnije, nužno je skrbiti i za okoliš i klimu kao pretpostavke za borbu protiv siromaštva. Zaključujući je još jednom zahvalio svima na nagradi za životno djelo. „Na temelju iskustva koje sam stekao u ovom gradu kao srednjoškolac, student, profesor i dvadeset i dvije godine kao nadbiskup i metropolit, čvrsto sam uvjeren da različitost svjetonazora u ostvarivanju tog plemenitog cilja nikada neće biti zapreka, nego samo poticaj na što bolje međusobno upoznavanje, razumijevanje i uvažavanje. Neka vrijeme koje je pred nama svima bude dragocjena prilika za još intenzivniji rast u međusobnom bratstvu i slozi koja kuću gradi, za razliku od nesloge koja je razgrađuje.“

Dodjeli su nazočili riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, generalni vikar vlč. Mario Tomljanović i drugi nadbiskupovi najbliži suradnici. Također, na skupštini su dodijeljene godišnje nagrade. KBC Rijeka je nagrađen za izuzetan doprinos u zaštiti zdravlja stanovnika u borbi protiv bolesti COVID-19, Veslački klub Jadran za sportske rezultate i povodom 100. obljetnice te Siniša Kuharić za promicanje sporta kod osoba s invaliditetom.

Skip to content