Nadbiskupijski susret obitelji u Viškovu kao dio svjetskog susreta u Rimu
Kategorija:
Vijesti

Duh prihvaćanja i služenja

Svjetski susret obitelji u Rimu, deseti u nizu, zaključen je u nedjelju 26. lipnja Angelusom pape Franje koji je pozorno slušan u izravnom prijenosu i na Trećem susretu obitelji Riječke nadbiskupije održanom u Viškovu. Voditelj nadbiskupijskog Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić istaknuo je da se svjetski susret odvija pod naslovom „Obiteljska ljubav: poziv i put svetosti“ te podsjetio na tradiciju održavanja ovakvih susreta ne samo na svjetskoj nego i nacionalnoj, metropolijskoj i nadbiskupijskoj razini.

Na početku misnog slavlja okupljene obitelji u crkvi i ispred crkve u Viškovu video-porukom je pozdravio i nadbiskup Mate Uzinić, koji je kao predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj s obiteljima iz Hrvatske sudjelovao na susretu u Rimu. Hrvatska biskupska konferencija na ovaj je susret poslala po jednu obitelj iz svake metropolije, a iz Riječke je otputovala obitelj Blašković iz Delnica. „Mi, vaši delegati ovdje, rado vas pozdravljamo, s vama se povezujemo i želimo obilje Božjeg blagoslova. Kako u ovom susretu kojeg zajednički imamo ovdje u Rimu i u našoj Domovini, tako i u vašim svakodnevnim obiteljskim odnosima“, rekao je nadbiskup Uzinić.

Papa je u Angelusu pozvao vjernike da čine dobro poradi služenja i pritom ne traže da im drugi plješću. „Kad se suočimo s protivštinama, nerazumijevanjima, obraćamo li se Gospodinu, molimo li za njegovu postojanost u činjenju dobra? Ili pak tražimo potvrde u odobravanjima, a na kraju bivamo ogorčeni kad ih ne čujemo? Ponekad mislimo da je naš žar posljedica osjećaja pravde za neki dobar cilj, ali zapravo više puta to nije ništa drugo doli oholost, povezan sa slabošću, osjetljivošću i nestrpljivošću. Molimo, dakle, Isusa za snagu da budemo poput njega, da ga slijedimo čvrstom odlučnošću, da ne budemo osvetoljubivi i netolerantni kad se dajemo za dobro, a drugi to ne razumiju, štoviše, kad nas obezvrjeđuju. Ne, šuti i idi dalje“, poručio je papa Franjo.

Nakon mise i prijenosa Angelusa na Viškovu je nastavljen susret obitelji duhovno-glazbenim programom u kojem su sudjelovala djeca iz župnog zbora Nebeske iskrice te župni vokalno-instrumentalni sastav Mathaus. Bračni par Mataija, Ankica i Mirko, ovom su prigodom proslavili 40 godina braka i nakon mise obnovili svoja bračna obećanja.

Središnje slavlje 10. svjetskog susreta obitelji na Trgu Sv. Petra u Vatikanu u subotu 25. lipnja predvodio je prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Farrell, u prisustvu pape Franje, koji je u homiliji istaknuo da je obitelj prvo mjesto gdje učimo ljubiti, prenosi Vatican News. „No, čak i dok potvrđujemo to duboko uvjerenje, također dobro znamo da to nije uvijek slučaj, iz brojnih razloga i raznih situacija. I tako, hvaleći ljepotu obitelji, također se osjećamo dužni, danas više nego ikada, braniti obitelj, rekao je Papa, te dodao: ne dopustimo da se obitelj zatruje otrovima sebičnosti, individualizma, današnje kulture ravnodušnosti i kulture odbacivanja, te da kao rezultat izgubi svoj DNK, a to je duh prihvaćanja i služenja“, rekao je papa Franjo.  Ovim je zaključena i godina Obitelj – Amoris laetitia, u cijeloj Katoličkoj Crkvi posvećena ovoj Papinoj pobudnici.

Danijel Delonga

 

Skip to content