Nadbiskup Uzinić služio misu u Istražnom zatvoru
Kategorija:
Vijesti

Na Veliki ponedjeljak, 11. travnja, uz početak Velikog tjedna i uoči Uskrsa, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić slavio je svetu Misu za zatvorenike i osoblje u Istražnom zatvoru u Rijeci, uz koncelebraciju zatvorskog kapelana mons. Matije Matičića. Na početku euharistijskog slavlja izrazio je nadu da to misno slavlje, usprkos okolnostima, može biti navještaj uskrsne radosti.

U propovijedi je, polazeći od evanđelja dana (Iv 12, 1-11) o Marijinoj ljubavi iskazanoj Isusu i Judinom prigovoru zbog rasipanja novca, progovorio o dva različita pogleda na materijalna dobra, kojima je zatim dodao i Božji pogled na čovjeka.

Prvi je Judin način, a on je, kaže evanđelje, bio tat i lopov. To je egoističan pogled prignutosti nad samima sobom i svojim interesima, bez želje vidjeti interese drugoga. Zato on smatra da je trošenje novaca na Isusa i pomazanje njegovih nogu bespotrebno rasipanje. Juda će postati izdajnik, a neki kažu kako je novac bio razlog njegove izdaje Isusa. To smatra i ovaj evanđelista, a postoje mišljenja nekih da su razlozi Judine izdaje bili politički. Možda se to danas lako može povezati jer smo svjedoci da su mnogi političari zbog krađe završili u zatvoru. Uvijek je to zbog toga što su svoj interes stavljali ispred interesa drugih. Možda se to i nama dogodilo i događa. To je uzrok mnogih problema u našem svijetu, kazao je mons. Uzinić.

Kao drugi pogled naveo je Marijin koja novac ne troši na sebe, nego na drugoga. Kad god ne trošimo na sebe, nego na druge, kada smo prignuti nad drugima i drugima služimo, tada smo zapravo prignuti nad Isusom. Marijin pogled je pogled koji vidi potrebe bližnjega i želi učiniti nešto, želi se darovati drugima, a ne ostati egoistično prignuta nad sebe sama. U kontekstu današnjeg vremena i  u ozračju Marijinog pogleda, novčani izdaci koje izdvajamo za dobrobit drugoga, koliko god bili veliki, nisu nikada rasipanje. Kada na takav način dajemo, ne samo da služimo Isusu u braći i sestrama, nego i Isus služi u nama. Ovo Marijino pranje Isusovih nogu upućuje nas na Isusovo pranje nogu apostolima, svima, uključujući i Judu. To pranje nogu simbol je Isusova životnog služenja po kojemu se čistimo i spašavamo i kojemu je trajni spomen upravo sv. Misa koju slavimo, objasnio je propovjednik.

Ovo nas upućuje na treći pogled, onaj Božji na čovjeka, nastavio je nadbiskup. Bog ne gleda tko je tko, On se prigiba nad svima. On je, kako nam u prvom čitanju svjedoči prorok Izaija, Bog nježnosti, pažljivi Bog, Bog koji svakoga želi spasiti. On je Bog pravde koja je milosrđe, Bog koji ne viče i ne prepire se, koji ne želi da se trska napuknuta prelomi, nego opet poveže i živi. On ne želi da se stijenj što tinja ugasi, nego da se rasplamsa i postane odraz njegovog svjetla koje će svijetliti i za druge, za svoju braću i sestre kao što, za razliku od Judinog ponašanja, svijetli Marijin primjer, ne samo onoj zajednici učenika, nego Isusovim učenicima svih generacija, kazao je mons. Uzinić. Dodao je da je On Bog koji nas, kako je to izrekao i Izaija, izvodi i iz zatvora i iz tamnice. „Možda to za vas neće učiniti doslovno i fizički još neko vrijeme, ali nije važno. S Njim povezani, otvoreni Njegovom pogledu i usvajajući Marijin pogled i prignutost u služenju nad drugima, i u zatvoru možete biti slobodni. Jesmo li ili nismo ‘u zatvoru’ ne ovisi toliko o izvanjskim zidovima i rešetkama, nego onome što se nalazi u našem srcu. Ako imamo Krista, i u zatvoru, koji veoma sliči grobu u kojega su položili mrtvog Isusa, možemo biti slobodni. I u zatvoru se može dogoditi Uskrs.“

Na kraju liturgijskogslavlja nadbiskup Uzinić svima je podijelio čudotvorne medaljice BDM i zaželio sretan Uskrs.

Skip to content