Nadbiskup Uzinić objasnio sadržaj tužbe protiv Hospicija i Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

Nakon što je na upite novinara Riječka nadbiskupija odgovorila priopćenjem kojim potvrđuje da je pred Općinskim sudom u Rijeci u tijeku radni spor radi isplate odštete koji je s. Daniela Orbanić pokrenula protiv Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij „Marije Krucifikse Kozulić“ i Riječke nadbiskupije, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić na svom Facebook profilu detaljnije je objasnio o čemu se radi.

„Budući da se u nekim medijima ovaj radni spor zlonamjerno i senzacionalistički povezuje s događajem s kojim taj spor nema nikakve veze i interpretira na način da se diskreditira Ustanova za palijativnu skrb Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“, Riječka nadbiskupija, pa i Katolička crkva općenito, ali i ja osobno i moja služba – što je čini se u pozadini bila nakana onih koji su iskoristili priliku da se baš u ovom kontekstu u medije iziđe i s ovom pričom – dužan sam dati neka pojašnjenja priopćenja Ureda za medije Riječke nadbiskupije objavljenog na službenoj web stranici Riječke nadbiskupije“

Nadbiskup u objavi podsjeća da je s. Daniela Orbanić bila ravnateljica Hospicija „Marija Krucifiksa Kozulić“ u dva mandata te ima velike zasluge u njegovom organiziranju i vođenju. „Može se reći da je ona živjela  s Hospicijem i za Hospicij. To je, nažalost, s vremenom imalo i neke posljedice i na nju, a onda i na Hospicij, ali i na Riječku nadbiskupiju zbog kojih je u suglasnosti sa mnom Upravno vijeće Ustanove za palijativnu skrb Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“, odlučilo da joj neće produljiti mandat ravnatelja koji je istekao 10. veljače 2021.“ Nadbiskup objašnjava kako je ostavljena mogućnost da se nakon 6 mjeseci bivša ravnateljica javi na službeni natječaj za izbor novog ravnatelja Hospicija, na koji se ona nije javila, niti je učinila što joj je preporučeno kako bi poboljšala svoje zdravstveno stanje. S obzirom da je bila zaposlena na neodređeno, ponuđen joj je sporazumni raskid radnog odnosa te sudski spor nastaje oko visine odštete koju bi trebala primiti.

U tužbi protiv Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij „Marije Krucifikse Kozulić“ i Riječke nadbiskupije s. Daniela Orbanić iznosi razloge za isplatu odštete, veće od one ponuđene, koji se odnose na dotadašnji obračun i isplatu njezine plaće, dok se u trećem dijelu tužbe pojavljuju i optužbe na račun nadbiskupa koadjutora. „Što se mene osobno tiče i mog odnosa sa s. Danielom Orbanić, mobbing se niti nije mogao dogoditi. Naime, sa s. Danielom Orbanić sam se susreo samo četiri puta“, objašnjava nadbiskup Uzinić te ističe da je sve odluke o radu Hospicija donio nakon savjetovanja s nadležnim nadbiskupijskim tijelima i suradnicima.

„Uz napomenu da meni osobno i Riječkoj nadbiskupiji nije bila nikad namjera naštetiti bilo kome, a ponajmanje s. Danieli Orbanić kojoj i u ovoj neugodnoj situaciji za Riječku nadbiskupiju i mene osobno rado ističem zasluge za organiziranje i vođenje Ustanove za palijativnu skrb Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“, ali i napomenu da ne možemo i ne želimo biti ničiji talac dovodeći u pitanje poslanje koje nam je povjereno, želim ponoviti završnu izjavu iz priopćenja za medije Riječke nadbiskupije da su  – Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicij „Marije Krucifikse Kozulić“ i Riječka nadbiskupija zahvalni … s. Danieli Orbanić za dugogodišnju predanost u radu riječkog Hospicija te su u svakom trenutku spremni na razgovor i mirno rješenje sudskog spora.- “ Ne bude li tako, mjerodavnu odluku može donijeti jedino sud.

Cijelu objavu nadbiskupa Uzinića pogledajte na njegovom Facebook profilu.

Skip to content