Mons. Mate Uzinić održao predavanje za voditelje radionica Amoris Laetitia po dekanatima i mlađe svećenike
Kategorija:
Vijesti

U okviru programa Tjedna za obitelj, kojega organizira Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić održao je u srijedu 9. veljače u Velikoj vijećnici Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci predavanje za voditelje radionica Amoris Laetitia po dekanatima i mlađe svećenike s naglaskom na osmo poglavlje Amoris Laetitia: Pratiti, razlučivati i integrirati slabosti; tumačenje i promišljanje. Nakana Papinog dokumenta nije mijenjati katolički nauk o nerazrješivosti kršćanske ženidbe, nego je to poziv svima uključenima u pastoral s obiteljima, ali i obiteljima koje nisu uspjele ostvariti ideal, ne odustati od potrage za načinima međusobnog susretanja, rekao je mons. Uzinić. Na tom tragu biskupi HBK pripremaju dokument  “Ususret svima bez razlike.”.

„On donosi novi pastoralni pristup koji se sastoji od četiri ključne riječi: ‘prihvaćanje’ ( oni koji nisu uspjeli u bračnom idealu, ne smiju se osjećati isključenima), ‘praćenje’ ( potrebno je krenuti za njima i pomoći im u njihovoj situaciji kako se ne bi osjećali izoliranima, ali i vrednovati pozitivne elemente koje njihova nova situacija donosi), ‘razlučivati njihovo stanje’ (pomoći im da promišljajući uvide u kojoj mjeri i na koji način se mogu uključiti u život Crkve) i na kraju uključiti ih u život Crkve. Hoće li se to dogoditi i u kojoj mjeri, ne možemo reći jer nema gotovih rješenja i ne možemo na sve ljude primjenjivati ranije osmišljene modele. Svakoj osobi i svakoj situaciji treba osobno pristupati. Svakom čovjeku potrebno je pomoći da on sam razluči svoju situaciju i ne osjeća se isključenim.“

Pastoral s obitelji izuzetno je izazovan jer je teško doći do obitelji koje su zaposlene, rastresene čemu doprinosi i pandemija koronavirusa, poručuju iz Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije koji ove godine obilježava 20. godišnjicu kontinuiranog djelovanja. Kroz raznovrsne korisne programe bračnim parovima i obiteljima nudi se podrška i pomoć, a jedan od takvih programa jest Praćenje mladih bračnih parova kojima su namijenjene ove radionice, poručuje voditelj Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić. Radionice se odvijaju u svim dekanatima Riječke nadbiskupije, katoličkim vrtićima i Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“. Iskustva su podijelili voditelji ističući da su među polaznicima dobri prihvatljive te da im mnoge dobrobiti donose.

O kvaliteti programa govori podatak da se u proteklih 15 godina koliko program Praćenja mladih bračnih parova odvija, nijedan bračni par nije rastavio, poručili su iz Ureda za obitelj. Polaznici ovih radionica sudjelovat će na Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 21. i 22. svibnja održati u Ludbregu, a putne troškove pokrit će Riječka nadbiskupija, najavio je mons. Nikolić. Tjedan za obitelj završit će 13. veljače Danom braka i obitelji. Mons. Uzinić predvodit će svečano liturgijsko slavlje u katedrali sv. Vida u 11 sati.

Skip to content