Misa za početak akademske godine: činite djela ljubavi
Kategorija:
Vijesti

Misu sa zazivom Duha Svetoga za početak nove akademske godine 20. listopada u katedrali sv. Vida predslavio je riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, u suslavlju drugih svećenika i u zajedništvu sa studentima.  “Molimo za vas, studente, za vaše profesore i drugo osoblje, molimo i za vaše kolege koji nisu ovdje, za one koji ne osjećaju potrebu biti ovdje. Molimo za novu akademsku godinu, za izazove koji su pred vama”, rekao je mons. Uzinić na početku propovijedi i nastavio s promišljanjem o pročitanom ulomku iz poslanice Efežanima (Ef 3, 14-2). Sv. Pavao moli Boga da nam dade duha kako bismo shvatili ono najbitnije, a to je da nas Bog neizmjerno ljubi. Ako i vi želite da u ovoj akademskoj godini koja je pred nama imate ono što će ovu akademsku godinu učiniti plodonosnom, što će promijeniti vas, vaše profesore i drugo osoblje, vaše poznanike, prijatelje i kolege, ono što će biti istinski dar vama i njima, onda je to ono što kaže sv. Pavao: “Prigibam koljena pred Ocem”. Mi smo se danas okupili u molitvi da mi i oni kojih danas nema na ovom misnom slavlju, dobijemo Duha Svetoga i da spoznamo ono najbitnije, da nas Bog neizmjerno ljubi, da mu je stalo do svakoga od nas i da je za nas i za našu sreću spreman dat sve. Sve što je On učinio za sada od nas, učinio je to iz ljubavi i sa svakim od nas ima jedan jedinstven plan, a to je plan ljubavi.

U nastavku se osvrnuo na ulomak iz Evanđelja (Lk 12, 49-53), rekavši kako je to druga strana onoga što se događa nakon što ispunjeni Duhom spoznamo da smo ljubljeni, da Bog ljubi nas i svakog čovjeka. Ta druga strana je provokacija koja se iz te spoznaje rađa u našim srcima i tjera nas na osobit način, način nemira, da se mi koji smo shvatili da nas Bog ljubi uključimo u taj plan i stavimo sebe na raspolaganje tom Božjem planu ljubavi.

U duhu ovih misli, propovjednik je podsjetio na neke poruke pape Franje upućene mladima. Parafrazirano, papa Frano je poručio mladima da ne gledaju svijet preko monitora i na kauču, nego da obuju cipele i da krenu na put, da se uključe, dajući ovom svijetu svoj doprinos, ne očekujući samo da se njima daje. “A Bog vam je puno dao. Tražite načina na koje ćete dati i darivati se, jer ljubav nije uzimanje, već darivanje, služenje.”, poručio je nadbiskup mladima i pozvao ih da odgovore i pozivu na sinodalnost i postanu aktivni članovi Crkve, da ono što primaju daruju Crkvi i drugima, da pronađu svoje mjesto i poslanje u Crkvi koju oni sami tvore, da ne budu pasivni i samo gledaju na stvarnost koja se oko njih događa, već da se uključe i budu promjena. Potaknuo je mlade da čine ono na što smo svi mi, kao Crkva pozvani, činiti konkretna djela ljubavi koja ne mogu ne doprinijeti boljem i pravednijem društvu.

Na kraju, studentski kapelan fr. Ivan Dominik Iličić i povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Ivan Seletković zahvalili su nadbiskupu mons. Mati Uziniću na riječima koje je kao pastir uputio mladima i na predstavljanju ove Mise zahvalnice, te su svim mladima zaželjeli sretnu i blagoslovljenu akademsku godinu koja je pred njima. Misu je glazbom animirao Bulešić bend.

Nadbiskup je nakon mise prihvatio poziv studentskog kapelana i mladih da im se priključi u gradu na piću i zajedničkom druženju.

Skip to content