Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Kategorija:
Vijesti

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u petak 25. studenog na poseban način obilježen je u Caritasovom domu za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“. Smijeh i glazba ispunili su prostore ove sigurne kuće u kojoj su, pod stručnim vodstvom fitness instruktorice, Marjane Jadrić Ahmetović, mame odradile trening, a mališane animirali volonteri koji su u suradnji s Učeničkim domom „Podmurvice“ za njih pripremili kreativne radionice.

„Htjeli smo naše žene razveseliti i iznenaditi drugačijim sadržajem od onih koji se uobičajeno organiziraju na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, poput tribina i sličnih programa. Kroz ples, vježbu i veselu glazbu naše korisnice slavile su ženu u sebi, hrabrost da su se odvojile od trpljenja i od teških trenutaka i da su napravile veliki zaokret u svome životu. Uz ono što redovno činimo u Domu, dužni smo im pomagati i na ovakav način.“, rekla je ravnateljica Doma sv. Ane, Željka Frković.

Dan koji je probudio radosne emocije, pa i pokoju suzu radosnicu u očima korisnica nakon održanog programa, potvrdio je želje djelatnica Doma sv. Ane za organizacijom ovakvog programa. Jedna od korisnica istaknula je da bi ‘trebalo biti više ovakvih dana’. „Nama, ženama takvog ‘profila’ premalo je ovakvih dana. Bilo je prekrasno. Osjećale smo se moćno, snažno, veselo.. onako kako bismo se trebale osjećati..“

Večer je ‘slatko’ zaključena – tortom koja je bila donacija Domu sv. Ane, a kojoj su se najviše razveselili oni najmlađi. Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ ima 30 mjesta i trenutno su svi kapaciteti popunjeni. U Domu se trenutno nalazi 10 majki i 20 djece.

25. studeni odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Patria Mercedes, Maria Argentina Minerva, Antonia Maria Teresa i Belgica Adela „Dede“ rođene su u Dominikanskoj Republici. Pod imenom “Las Mariposas” (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu više puta su uhićene zajedno sa svojim muževima. Dana 25. studenog, 1960. Minervu, Patriu i Mariu Teresu ubili su članovi Trujillove tajne policije dok su se vraćale iz posjeta zatvoru u kojima su bili njihovi supruzi. Sve tri sestre su zadavljene, a tijela su pronađena polomljenih kostiju. Vijesti o njihovom ubojstvu šokirale su i razbjesnile narod. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Skip to content