Majčina franjevačka duhovnost
Kategorija:
Vijesti

Svakog 29. u mjesecu vjernici se okupljaju u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriu, na spomendan preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Na sv. Misi 29. siječnja uz štovatelje Riječke Majke,  pridružili su se franjevački novaci s Trsata. Šest novaka iz tri provincije, sv. Ćirila i Metoda, sv. Križa i sv. Jeronima, zajedno s fra Ivanom Miklenićem, magistrom novaka, dočekala je vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić zajedno s ostalim časnim sestrama. Nakon kratke okrijepe i ugodnog razgovora, s. Dobroslava je  povela novake u obilazak Kuće, te ih  upoznala sa životom, djelima i duhovnosti Riječke Majke. Novake se najviše dojmila informacija da je Marija Krucifiska Kozulić 4. siječnja 1877. godine postala franjevačka trećoredica na Trsatu u svojoj 25. godini života. Njezina duhovnost bila je duboko franjevačka, što je lijepo primijetio u svojoj propovijedi fra Ivan Miklenić na svetoj Misi koja se slavila u kapeli Kuće utemeljenja, nakon što su novaci posjetili spomen-sobu blažena preminuća Riječke Majke i razgledali izložbu o njezinu životu.

Franjevačka duhovnost Marije Krucifikse Kozulić očituje se u tome što je po uzoru na sv. Franju bila utemeljena na razmatranju i štovanju triju otajstava: Utjelovljenja Sina Božjega, muci, smrti i uskrsnuću Kristovu te Kristove prisutnosti u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ona je u svojim zapisima to sažela ovako: „Jaslice, križ, euharistija. To su tri čuda ljubavi.“ Njezin život bio je prožet raznim nevoljama i progonstvima, no ona je usprkos svemu tome uspjela na poseban način iskazati ljubav prema bijednima i nevoljnima ondašnjeg društva. Snagu za borbu protiv svih nedaća pronalazila je u Euharistiji. Sveta Misa bila je vrhunac njezine molitve. U svetoj je Misi gledala plamen ljubavi Božjega Srca. Tu se događao njezin susret s Presvetim Srcem Isusovim po kojemu je Družba i dobila ime, ali ne samo ona nego i Kuća utemeljenja i kapela u kojoj se slavila sv. Misa. Utemeljiteljica je preporučila svakoj svojoj sljedbenici: „Zaustavi se pred tabernakulom, divi se Isusu i njegovoj velikoj ljubavi što je ostao s nama po prisutnosti u Presvetom Oltarskom Sakramentu i tu slušaj što Isus govori tvom srcu po svojoj neizmjernoj dobroti.“

Nakon slavlja svete Mise, svi su se zaputili na grob Majke Marije Krucifikse Kozulić pjevajući himan spjevan njoj u čast. Nakon molitve  Bogu da ju uzdigne na čast blaženice, utekli su se njoj u zagovor u svojim nakanama i potrebama.

fra Luka Mesić

Skip to content