“Jedna noć pod zvijezdama za beskućnike”
Kategorija:
Vijesti

“Jedna noć pod zvijezdama za beskućnike” naziv je inicijative Depaul Hrvatske koja je i ove godine svojim raznovrsnim programom okupila građane grada Rijeke s ciljem podizanja svijesti o problemu beskućništva u svijetu. Središnji događaj ovogodišnje akcije, spavanje na otvorenom, zbio se u noći sa subote 3. prosinca na nedjelju 4. prosinca u hali Exportdrva budući da zbog nepovoljnih vremenskih prilika spavanje se nije moglo organizirati vani.

Uz volontere, događaj je gastro ponudom podržao chef Deni Srdoč, a nije nedostajalo glazbe za što su se pobrinuli jazz, funk i soul DJ-evi Samo Tako i Mate Parlov, vokalist Lovro Mirth te vokalni sastav Depaul Hrvatske. Inicijativu “Jednu noć pod zvijezdama” udruga Depaul pokrenula je 2019. godine kao dio velike globalne kampanje u kojoj je sudjelovalo 66 gradova iz različitih zemalja svijeta. Od tada ju svake godine nastavlja provoditi. S. Veronika Mila Popić, predsjednica udruge Depaul Hrvatska, istaknula je kako je cilj akcije prije svega je senzibilizirati javnost o problemu apsolutnog beskućništva, ali i dati ljudima priliku da osjete kako je to biti izvan udobnosti i topline svoga doma. Postati beskućnik na jednu noć prilika je za poticanje na sudjelovanje u akciji, ali i suosjećanje s ljudima koji ulicu nazivaju svojim domom. To je bio motiv volonterima koji su se odvažili na ovaj mali, ali značajni znak ljubavi i solidarnosti.

Depaul Hrvatska u Rijeci vodi projekt Kuće utočišta, ali s beskućnicima dijele život i u drugim programima: Be-vrtu, Kruhu svetog Vinka, Ruci koja se daje. Tim za vanjski rad redovito, kroz cijelu godinu, obilazi mjesta na kojima se okupljaju beskućnici kako bi im pružili topli obrok, pokrivač, a prije svega bratsku ljubav te uputili ih i na Kuću utočišta u kojoj svakodnevno mogu dobiti topli obrok, mjesto za održavanje higijene, kao i druge usluge.

Skip to content