Hodočašće zajednica Vjera i svjetlo na Trsat
Kategorija:
Vijesti

U subotu 1. listopada u svetištu majke Božje Trsatske okupilo se oko 160 hodočasnika iz 9 zajednica Zagrebačko – primorske regije te Osijeka. Vjera i svjetlo duhovni je međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Rođen je iz želje da pomogne osobama s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima i obiteljima, pronaći svoje mjesto u društvu i Crkvi. Pokret je nastao na  poticaj Jean Vaniera i Marie-Helene Mathieu, na hodočašću u Lurd 1971. godine te je ovo subotnje hodočašće bilo zahvala Majci Mariji za dar Vjere i svjetla i za osnutak u Njenom okrilju u prije 50 godina budući to zbog pandemijskih uvjeta nije bilo moguće učiniti prošle godine.

Po dolasku hodočasnici su se okupili u crkvi. Svetu misu služio je fra Stipo Kljajić, duhovnik zagrebačke zajednice sv. Jeronima, u koncelebraciji gvardijana i čuvara svetišta Majke Božje Trsatske fra. Krunoslava Kocijana. Lukino evanđelje 10,17-24 su na misu upečatljivo oživjeli članovi zajednice sv. Nikole sa Krka noseći plavu zastavu na kojoj su bila upisana imena članova zajednice prikazavši na taj način simbolički radost zbog naših imena koja su zapisana na nebesima. Fra Stipo je u propovijedi spomenuo kako je teško bit radostan kada osjećamo na našim leđima pritisak nevjerojatnih briga i životnih teškoća koje nose roditelji i osobe s teškoćama na svojim leđima, no, trebamo biti radosni jer su naša imena zapisana na nebesima. Baš svatko je od nas jednako vrijedan i pozvan postati svet.

Slijedio je zajednički agape u auli svetog Ivana Pavla II gdje su po dvije zajednice za istim stolom dijelile što su donijele, a na svakom stolu ih je dočekao i tanjur sa pečenjem, sokovi i kolači – dar  riječke zajednice i obitelji Vrlić koji su svima pokazali velikodušnu dobrodošlicu. Nakon agapea slijedilo je predstavljanje svake od 10 prisutnih zajednica. Zagrebačka zajednica sv. Jeronima je uprizorila nastanak samog pokreta prije 50 godina u Lurdu.

U drugom dijelu susreta hodočasnicima se pridružio i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, najprije u neformalnom  druženju i razgovoru, a potom u završnoj molitvi i blagoslovu. Nadbiskup se u obraćanju hodočasnicima osvrnuo i na život sv. Male Terezije od Djeteta Isusa koja se slavi upravo 1. listopada koja je i sama slaba i bolesna čitajući poslanice sv. Pavla prepoznala svoju ulogu u Crkvi i odlučila „u srcu Crkve bit ću ljubav“ te rekao da upravo u tome vidi i njihovu ulogu u današnjoj Crkvi.

Skip to content