Dodjela potvrdnica polaznicima Metropolitanskog pastoralnog instituta
Kategorija:
Vijesti

U Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u subotu 15. listopada održana je svečana dodjela potvrdnica polaznicima Metropolitanskog pastoralnog instituta (MPI ) u Rijeci. Potvrdnice je primilo 13 polaznika koji su završili Tečaj dinamike duhovnog života, 2 polaznice koje su završile Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore, a 5 polaznica uz potvrdnicu za završeni Teološko-katehetski seminar za odgojiteljice u vjeri, primile su i kanonske mandate. Potvrdnice je uručio riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, a u dugađaju su sudjelovali Ravnatelj Instituta vlč. mr. sc. Mario Gerić, predstojnica Instrituta dr. sc. Natalija Bogović, predstojnica Teologije u Rijeci dr. sc. s. Nela Gašpar, predstojnica Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije dr. sc. Ksenija Rukavina Kovačević i profesor i suradnik Instituta izv. prof. dr. sc. Nikola Vranješ. Zahvalnu riječ uime polaznika uputila je Suzana Kolobarić, a događaj je animirao bend Omnia Deo.

Riječki nadbiskup zahvalio je polaznicima što su za rast u vjeri odabrali Metropolitanski pastoralni institut kako bi kršćansku vjeru kvalitetnije upoznali, o njoj promišljali, živjeli i na kraju mogli kvalitetno prenositi. Upozorio je da u sredinama u kojima se vjera temelji na tradicionalnoj praksi, ona postaje samo činjenica koja se prihvaća od predaka, bez propitivanja je li to doista ono što vjerujemo i živimo. Naša spoznaja ostaje na razini na kojoj je uspjevamo prenositi tek djeci, prvopričesnicima i krizmanicima, no to nije razina zrele vjere koja u pluralnom i sekularnom društvu može odgovoriti izazivima aktualnog trenutka sa sviješću da vjera nudi odgovore na pitanja koja muče suvremenog čovjeka, rekao je mons. Uzinić.

Riječ zahvale uputio je i MPI-u na prenošenju znanja, ali prije svega kršćanske ljubavi. Ovo je i poticaj kako u Riječku Crkvu uključiti vjernike laike u službe lektora, akolita i kateheta, a za koje su se neki na svojevrstan način počeli pripremati. U tom smislu potaknuo ih je na promišljanje o navedenim službama čime bi doprijenijeli svojoj župnoj zajednici.

Komentirajući odabrana liturgijska čitanja, izdvojio je ono o sedamdesetdvojicu učenika koje je Isus poslao i koji su se radosni vratili (Lk 10,1-12.17-20), te pojasnio dvostruko značenje broja 72. Prvo je da su ‘svi poslani’ što uključuje i nas danas. Po krštenju smo ‘poslani’. Kao drugo naveo je da smo u tom poslanju poslani svim ljudima. U nastavku se osvrnuo na poslanice svetog Pavla apostola Efežanima o Kristu kao glavi Crkve, ali i važnosti da znamo da svi imamo svoje mjesto i ulogu u Crkvi.

Zaključujući osvrnuo se na sv. Tereziju Avilsku čiji blagdan se toga dana slavio i koja je kroz redovništvo rasla u svome kršćanstvu. Usporedio je to s ranijim upozorenjem prihvaćanja vjere na razini djeteta, te nužnosti rada u rastu u vjeri kako bi ista postala zrela i na kvalitetan način se mogla prenositi i živjeti. Na kraju, parafrazirajući sv. Tereziju, kazao je kako trebamo u Boga imati povjerenja jer Bog nas ljubi više nego što mi ljubimo sami sebe.

Institut je osnovan 2009. godine na inicijativu mons. dr. Ivana Devčića i drugih biskupa Riječke metropolije i vjernicima laicima pruža mogućnost osobne vjerske izgradnje u teološkom i duhovnom smislu. Uz obrazovanje vjernika laika, bavi se i permanentnom formacijom mlađih svećenika Riječke metropolije.

Polaznici kojima su uručene potvrdnice i kanonski mandati:

Tečaj dinamike duhovnog života: Sanja Antonin, Valter Baldaš, Sandra Burić, Mirjana Červar, Chiara Debelić, Claudio Graziani, Marijana Medanić, Danica Pivk, Oriana Rakovac, Nikola Spicijarić, Marijana Šimović, Elena Tutić i Vilma Vojvoda.

Teološko-katehetski seminar za pastoralne suradnike i župne animatore: Elizabeta Fischer i Mira Žepina.

Teološko-katehetski seminar za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama (polaznice uz potvrdnice dobivaju i kanonske mandate): Lidija Erstić, Ivana Grgić, Ivona Ivanović, Suzana Kolobarić i Irena Šmer.

 

Skip to content