Dodatni zazivi u Sveopćoj molitvi vjernika na Veliki petak
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić uputio je u utorak 12. travnja pismo župnicima, župnim upraviteljima i rektorima crkava u Riječkoj nadbiskupiji – svima, s preporukom za posebnu nakanu u Sveopćoj molitvi Službe muke Gospodnje na Veliki petak za žrtve pandemije koronavirusa i žrtve rata i nasilja, kao i molitvu za mir. Pismo prenosimo u cijelosti:

 

Poštovana braćo,

polazeći od teške situacije kroz koju je prošlo čovječanstvo u vremenu pandemije tijekom koje su izgubljeni milijuni ljudskih života i mnoge obitelji su ostale bez svojih članova, kao i teške situacije kroz koju čovječanstvo prolazi zbog ratova koji se vode diljem svijeta – za koje papa Franjo kaže da su Treći svjetski rat u dijelovima, ali i koji prijete globalnim Trećim svjetskim ratom – u skladu s ovlastima dijecezanskog biskupa da u slučaju velike javne potrebe dopusti ili odredi da se u Sveopćoj molitvi Službe muke Gospodnje Velikog petka doda i posebna nakana (usp. Rimski misal, 3. hrvatsko izdanje, str. 187., br. 12), preporučujem da se ove godine u Riječkoj nadbiskupiji u Sveopću molitvu, kao 9a. i 9b. dodaju ove molitve:

9a. Za žrtve pandemije

Molimo i za našu braću i sestre žrtve pandemije.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući Bože, pogledaj svoje sinove i kćeri žrtve pandemije koji na svom tijelu i duši nose njezine posljedice: našu preminulu braću i sestre koji su bili pridruženi muci i smrti tvoga Sina pridruži i njegovom uskrsnuću, a sve nas učvrsti u nadi ponovnog susreta na nebesima, gdje si nam pripravio nagradu vječnog života i blaženstva u zajedništvu s tobom i sa svima svetima. Po Kristu Gospodinu našemu.

9b. Za žrtve rata i nasilja, i mir

Molimo i za žrtve rata i nasilja, i za mir.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući Bože, preporučujemo ti svu svoju braću i sestre, tvoje sinove i kćeri, žrtve rata i nasilja u sukobima koji se vode diljem svijeta i u različitim društvenim zajednicama, od one obiteljske do međunarodne, vapijući ti iz dubine svojih srca molitvu za istinskim pomirenjem ljudi i naroda: da se zaustave svi ratni sukobi i svađe, a ratne strategije i planiranja koja se sve više pretvaraju u trku za naoružanjem zamijene iskrenim dijalogom i pomirenjem sukobljenih naroda i ljudi, kako bi svi narodi svijeta mogli živjeti u miru i slozi, a sve obitelji i druge društvene zajednice mogle ponovo biti radost ljubavi za sve svoje članove i sve ljude, tvoje sinove i kćeri, našu braću i sestre.  Po Kristu Gospodinu našemu.

_______________________

Mate Uzinić,

riječki nadbiskup koadjutor

Skip to content