Bogomajčinstvo- temeljni poziv Marijinog života
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina sv. Marije Bogorodice obilježena i ovog prvog dana nove 2022. godine na svečan način u katedrali sv. Vida. Misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

Na početku je mons. Devčić podsjetio vjernike na značaj mira u njihovim životima jer je ovaj dan ujedno i 55. Svjetski dan mira kojega je papa Pavao VI. uveo 1968. godine. “Na početku svakog misnog slavlja kažem: ‘Mir vama!’. To su riječi koje je Isus uputio svojim učenicima nakon uskrsnuća. Po njima su ga prepoznali. Važno je spomenuti se značenja mira nasuprot strahu, i koliko nam je mir potreban, mir kakav uskrsli Gospodin daje.”

Svetkovina sv. Marije Bogorodice slavi se osam dana nakon blagdana Božića. Njezino podrijetlo seže još u daleku prošlost, do crkvenog sabora u Efezu 430. godine kada je Marija proglašena Bogorodicom. Ovaj naslov koji se pridaje Mariji zapravo potvrđuje Kristovu božansku narav.

U tom smislu, nadbiskup mons. dr. Devčić u propovijedi napominje: “Vjernici su još od 6. stoljeća slavili tzv. Marijin Božić. Ujedno su se prisjećali kako je osmog dana Isus imenovan, kako je bilo naviješteno od anđela Gabrijela. Sv. Ćiril Aleksandrijski će zato reći: ‘Djevica je majka božanska.’.”

Od ovog Marijinog naslova proizlaze svi drugi naslovi koje vjernici prepoznaju kao značajne. “Marija, kći Adamova, pristaje biti majkom svoga sina. Nije bila pasivno oruđe u Božjim rukama, već je sudjelovala vjerom i slušajući postala uzrok spasenja svemu ljudskom rodu. U njoj se na otajstven način sjedinjuju ljudska i božanska narav. Ona je cijeli svoj život posvetila poslanju i djelovanju svoga sina Isusa Krista.”, napomenuo je propovjednik.

Kako ova se ova svetkovina poklapa i sa prvim danom nove građanske godine, mons. Devčić vjernike je potaknuo na razmišljanje o značenju čestitanja. “Sigurno smo tijekom današnjeg dana mnogima čestitali početak nove godine. Međutim, valja razmisliti o našem stanju duha dok čestitamo. Pitanje je možemo li uživati u miru ovoga dana, ako u našem srcu zapravo vlada ravnodušnost, zavist, ako smo isključivi ili koga mrzimo. Potrebno je zapitati se vlada li mir u našim srcima. Potrebno je zapitati se kako biti više, a ne kako imati više.” Svoju propovijed, zaključio je riječima: “Obećajmo svi da ćemo se potruditi da nam ova godina bude bolja od prethodne. Neka nam u tome pomogne Isus Krist i zagovor njegove i naše nebeske majke Marije.”

Pred kraj misnog slavlja, katedralni zbor sv. Vida čestitao je nadbiskupu mons. dr. Ivanu Devčiću novu godinu i ujedno njegov rođendan. U emotivnoj čestitki, članovi zbora su mu poručili: “Gospodine nadbiskupe, vi ste sretan čovjek, i dao Bog da tako i ostane.. Rođeni ste baš na ovaj dan. Vaše geslo ‘Krist, naša nada’ sadrži poruku Božje riječi koja je put, istina i život. Na vaše riječi zbor je radosno odgovarao svirkom i pjesmom.” Članovi zbora uručili su nadbiskupu i prikladan poklon, kalendar i monografiju. “Znamo kako volite čitati knjige, stoga vam darujemo ovaj poklon.”, poručili su članovi katedralnog zbora. Na njihovu čestitku i darivanje, nadbiskup je odgovorio riječima zahvale. “Vi vjernici ste nama svećenicima najveća podrška i radost.”, istaknuo je nadbiskup. (E.M.)

Skip to content