Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Rijeku
Kategorija:
Vijesti

Betlehemsko svjetlo znak je samog Isusa, istaknuo je riječki nadbiskup Mate Uzinić na dočeku Betlehemskog svjetla mira u katedrali sv. Vida. „Isus je svjetlo svijeta. On rasvjetljuje mrak ovoga svijeta. Nažalost, živimo u svijetu nad kojim su se nadvili oblaci mraka, jer kad smo god zločesti jedni prema drugima, činimo zlo jedni drugima, tada unosimo mrak zla. Isus je ono svjetlo koje je došlo, koje tjera tminu zla, koji tjera ono što nije dobro. On je svjetlo.“

Betlehemsko svjetlo mira stiglo je na treću nedjelju došašća, 11. prosinca u poslijepodnevnim satima u Rijeku. U katedralu sv. Vida donijeli su ga članovi Katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i zajedno s predstavnikom Saveza izviđača Rijeka uručili riječkom nadbiskupu Mati Uziniću koji im je uputio poticajne riječi o značenju Betlehemskog svjetla mira i došašća.

Svjetlo su pjesmom dočekala djeca dječjih župnih zborova koji su nakon dočeka održala koncert. Nadbiskup im je zahvalio na dolasku, ali prije svega na sudjelovanju u dječjim zborovima svojih župnih zajednica. To je ono što je najvažnije i iz čega može izrasti i ovo. Riječ zahvale uputio je i roditeljima koji su ih dopratili u katedralu, ali i koji ih prate na probe, mise i pomažu da njihov život i na taj način može postati pjesma te da tom pjesmom mogu potaknuti druge i učiniti njihov život ljepšim, jer pjesma čini život ljepšim, rekao je nadbiskup.

Zahvalio je voditeljici Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu, Andrejki Srdoč Geraci, organizatorima događaja, kao i katoličkim skautima, izviđačima, voditeljima župnih zborova i župnicima. „Hvala vam za to što ste i vi za ovu djecu bili svjetlo. Nastojte to ostati i dalje. Nastojte svjetliti kako bi i drugi mogli svjetliti, jer ova djeca i zbog vas svjetle.“

Betlehemsko svjetlo znak je samog Isusa, istaknuo je u nastavku. „Isus je svjetlo svijeta. On rasvjetljuje mrak ovoga svijeta. Nažalost, živimo u svijetu nad kojim su se nadvili oblaci mraka, jer kad smo god zločesti jedni prema drugima, činimo zlo jedni drugima, tada unosimo mrak zla. Isus je ono svjetlo koje je došlo, koje tjera tminu zla, koji tjera ono što nije dobro. On je svjetlo.“

Nije dovoljno samo prepoznati Isusa kao svjetlo, nego svi mi, svatko od nas, treba se upaliti ljubavlju s ove svijeće Isusa Krista kako bismo mogli gorjeti i svjetliti u ovome svjetu, svjetliti jedni za druge, biti dobri jedni prema drugima na različite načine, a jedan od načina je pjesma jer pjesmom unosite više radosti u ovaj svijet, istaknuo je nadbiskup.

Na kraju, podsjetio je na poznatu izreku koja dolazi iz različitih religija, a prisutna je i u kršćanstvu i Isus joj je svjedok. Ona kaže: Nemojmo se boriti protiv tame, nego učinimo nešto drugo – zapalimo svjetlo!  Neka nam ovo svjetlo u kojemu promatramo Isusa – svjetlo svijeta, pomogne da se pretvorimo u svjetiljke, kako bi pojedinačno, ali i zajedno postali svjetlo svijeta. S tom željom, nadbiskup je djeci zaželio dobar koncert, a svima koji su do posljednjega mjesta ispunili riječku prvostolnicu, blagoslovljen nastavak došašća i susret u Božiću s onim pravim svjetlom kako bismo upaljeni na tom svjetlu mogli postati svjetlo jedni za druge.

Članovi Katoličkih skauta svjetlo će narednih dana odnijeti u većinu župa Riječke nadbiskupije i predati na misama zornicama, a neki su svjetlo nakon dočeka preuzeli i iz katedrale sv. Vida i odnijeli u svoje domove i crkve.

 

 

Skip to content