18. riječki planinarski križni put bit će u ozračju sinodalnog hoda Riječke nadbiskupije
Kategorija:
Vijesti

Članovi Akademsko katoličkog društva „Jeronim“ (AKD „Jeronim“) održali su u ponedjeljak 7. ožujka u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci radni sastanak na temu 18. riječkog planinarskog križnog puta. U suradnji s Uredom za pastoral Riječke nadbiskupije, organizirat će ga u subotu 26. ožujka i bit će na temu sinodalnog hoda u čijem znaku je sveopća Crkva, a time i Riječka nadbiskupija sa svojim župama. Tekst priprema član AKD-a, vjeroučitelj Miroslav Radić. Ovo, punoljetno izdanje pobožnosti planinarskog križnog puta održat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama i uz sudjelovanje riječkih nadbiskupa.

Nakon uvodne molitve u katedrali sv. Vida u 13:30 sati, a prema sačuvanim obrascima – tekstovima stare riječke „Brašćine Svetoga Križa“ iz 17. stoljeća (Brašno duhovno, 1693. godine), hodočasnici će se uputiti poznatom stazom prema riječkoj Kalvariji na kojoj su članovi Bratovštine Čudotvornog raspela u 17. stoljeću sagradile kapelice, a koje danas vape za obnovom. Današnji članovi navedene Bratovštine sudjelovat će u hodočašću, kao i članovi drugih molitvenih zajednica te trsatski novaci i bogoslovi.

Križni put nastavit će penjanjem na Pulac do kapele sv. Katarine ispred koje ih dočekaju župljani ove župe s okrijepom. Na Svetoj Katarini je i trenutak duhovnog nagovora nakon kojega put nastavljaju do Velog vrha s kojega se spuštaju na Donju Drenovu ispred crkve BDM Karmelske gdje je posljednja postaja križnog puta. Liturgijsko slavlje u crkvi BDM Karmelske u 18:30 sati služit će riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, a propovijedati riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Na misi će pjevati zbor mladih „Gaudium“.

Skip to content