U Medveji blagoslovljena kapela sv. Andrije apostola
Kategorija:
Vijesti

Dugo su Medvejani čekali trenutak blagoslova kapelice posvećene sv. Andriji, prvom apostolu koji je pošao za Isusom. Kapelu je blagoslovio i predvodio liturgijsko slavlje na prvu nedjelju došašća, 28. studenog, župnik Župe sv. Jurja mč. u Lovrana, na čijem teritoriju se nalazi kapela, preč. Matija Rašpica.  U poticajnoj propovijedi istaknuo je da po uzoru na ovoga sveca, koji je raspet na kosom, takozvanom “Andrijinom križu”, prepoznamo blagoslov. Sveti Andrija ostavio je sve  i pošao za Isusom. Na tom tragu i mi u svome životu nastojmo izvršiti poslanje koje nam je Krist povjerio. Ne dopustite da vas išta u tome sputava, poručio je propovjednik. Zaključujući je potaknuo okupljene Medvejane da upirući u vjeri i ljubavi pogled prema kapelici i kipu sv. Andrije, u njoj prepoznaju izvor u kojemu će vidjeti Božje milosrđe. O razlozima zašto je kapelica posvećena sv. Andriji, vč. Rašpica je istaknuo dva razloga. Prvi je kip ovoga sveca koji se nalazio u krajputašu koji je zbog rekontrukcije državne ceste morao biti srušen. Sada se taj kip nalazi u novoj kapelici. Kao drugi je istaknuo tradiciju ribarstva u Medveji. Sveti Andrija ap. zaštitnik je ribara što je i razlog zašto je kapela posvećena ovom Isusovom apostolu. Najavio je kako će se sv. Misa slaviti, za sada, jednom godišnje. Bit će to nedjelju uoči blagdana sv. Andrije ap. jer je središnja proslava blagdana u susjednom mjestu Mošćenice u kojemuje župna crkva posvećena ovome svecu.  Na taj način vjernici će moći, prije odlaska u Mošćenice, doći i u Medveju na proslavu, kazao je preč. Rašpica.

Vjernici laici i članovi MO Medveja zaslužni su da se prije dvadesetak godina, 2001. godine, ubrzo nakon rekontrukcije državne ceste i rušenja krajputaša koji se nalazio u neposrednoj blizini – s druge strane ceste, krenulo u izgradnju ovog sakralnog objekta. Mnogi su vrlo emotivno doživjeli blagoslov, osobito oni koji su se od prvoga dana zalagali za njegovu realizaciju. Osim toga, ribari na osobit način štuju ovoga sveca, a jedan od njih, Bogomil Franković, pripadnik četvrte generacije ribara svoje obitelji, prvi je povukao konop zvona zvonika kapele sv. Andrije kojim je označen poziv na molitvu i početak misnog slavlja.

Široj javnosti Medveja poznata je po prekrasnoj prirodnoj šljunčanoj plaži koja je nastala djelovanjem potoka s Učke. Medvejani su se potrudili da se povijest njihova mjesta ne zatre. Ovo, ribarskom tradicijom zagrljeno mjesto podno obronaka Učke, oduvijek je bilo povezano sa sv. Andrijom, a od sada će istoimena kapelica i zvon sa zvonika, podsjećati, za početak na blagdan njezina zaštitnika, a kasnije nadamo se i češće, na poziv na molitvu i rast u duhovnosti.

Skip to content