Trsatsko svetište moramo prepoznati i cijeniti kao obiteljsko svetište

web-gt2Skromnije nego dosadašnjih godina, ali dostojanstveno i u duhu 730. godišnjice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, u ponedjeljak 10. svibnja proslavljen je blagdan Majke Božje Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke. Svečano euharistijsko slavlje, kojemu je prethodila procesija sa slikom “Majke Milosti”, predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić, uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića, provincijala Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milana Krište, trsatskih franjevaca i riječkih svećenika, te gvardijana trsatskog samostana i čuvara svetišta Majke Božje Trsatske fra Krunoslava Kocijana koji je na početku mise svim hodočasnicima uputio riječ dobrodošlice. Liturgijsko slavlje animirao je Zbor svetišta Majke Božje Trsatske.

U Franjevačkom misalu Hrvatske Provincije sv. Ćirila i Metoda iz 1980. godine, koji je dodatak Rimskom misalu, puni naslov današnjeg blagdana glasi: „Blagdan Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne nazaretske kućice“. To znači da je ime ovog blagdana povezano s Nazaretskom kućicom u kojoj je Marija živjela zajedno sa svojim zaručnikom Josipom i s Isusom, kojeg je začela po Duhu Svetom i rodila u Betlehemu. Ta je kućica kasnije na čudesan način prenesena na Trsat, a potom u Loreto. Prema tome je i ovo nam tako drago svetište na Trsatu mjesto u kojemu trebamo posebno štovati ne samo Bl. Djevicu Mariju, majku Isusovu i Majku Crkve, nego i sv. Josipa, njezina prečistog zaručnika i Isusova poočima, kao i dijete Isusa, koje je Otac Nebeski povjerio njihovoj brizi. Ovo je svetište, dakle, ne samo marijansko nego i obiteljsko. Kao takvo ga moramo prepoznati i cijeniti, rekao je na početku propovijedi mons. Devčić.

Zbog toga smo, dodao je nadbiskup, pozvani ovamo dovoditi svoje obitelji i ovdje se s njima i za njih moliti Mariji, Majci Svete obitelji i Majci Crkve, da se obnove u vjeri, učvrste u ljubavi i ojačaju u poslušnosti Bogu i jedni drugima, kako bi u njima djeca i mladi mogli tako odrastati u ozračju vjere.

Sveta obitelj nije bila izuzeta poteškoća i kušnji, ali ju je Bog pratio pomažući joj da nadvlada sve poteškoće na svome životnom putu. Ako je Bog imao tako važnu ulogu u njihovu životu, možemo pretpostaviti da se bez njegove volje i njegova posebnog nauma nije dogodio ni prijenos Svete nazaretske kućice iz Nazareta na Trsat, a zatim u Loreto u Italiji, rekao je propovjednik. „Isus, Marija i Josip, stanovnici Nazaretske kuće, susretali se s mnogim životnim poteškoćama i problemima, ali su ih rješavali pouzdanjem u Boga i međusobnim razumijevanjem i pomaganjem, sačuvavši tako netaknutom međusobnu ljubav i vjernost Bogu. U tom smislu Nazaretska kuća, s kojom je prema predaji povezano ovo Trsatsko svetište, potiče i nas da se ugledamo u obitelj Isusa, Marije i Josipa i da od nje učimo kako možemo biti vjerni Bogu i jedni drugima. U tom smislu djevojke i majke pozvane su ugledati se u Mariju, mladići i očevi u Josipa, šutljivog i radinog, djeca i mladi u Isusa, o kojemu je sv. Luka u svom evanđelju napisao da ‘napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi’ (Lk 2, 52).“

web-gt3Sredstvo koje nam može pomoći u nasljedovanju Svete obitelji jest krunica, koja je osobno i zajedničko molitveno razmatranje životnih otajstava članova Sv. Obitelji, kako onih radosnih i slavnih tako i žalosnih. Koliko pobožnije i upornije u svojim obiteljima budemo prakticirali tu pobožnost, toliko će se više one po međusobnoj ljubavi, vjernosti i dubokom duhovnom zajedništvu uobličavati Svetoj obitelji, poručio je mons. Devčić.

U nastavku je potaknuo vjernike na molitvu za obitelji u našem narodu i širom svijeta. Posebno nam na srcu trebaju biti obitelji koje su žrtve nasilja i progonstva, koje trpe neimaštinu ili su, kao trenutno u Indiji, teško pogođene pandemijom korone i drugim teškim bolestima. Za sve smo dužni moliti i pomagati im prema svojim mogućnostima. „Znamo da su mnoge naše obitelji također u teškim kušnjama koje nisu posljedica pandemije korone. Sjetimo se tolikih mladih obitelji koje prolaze kroz velike kušnje iako su ne tako davno zasnovane, kušnje koje su posljedica neimaštine, nezaposlenosti, nevjernosti i sl. U našim obiteljskim nevoljama treba nas tješiti to da je Sv. obitelj Isusa, Marije i Josipa također prolazila kroz teška iskušenja, ali ih je nadvladala čvrstom vjerom u Boga i međusobnom ljubavlju i povjerenjem. Neka nam to bude poticaj da, slijedeći njihov primjer i utječući se njihovu zagovoru, i mi činimo sve što možemo da bismo, kao Crkva i društvo, bili istinska podrška svakoj obitelji, a posebno onima koje su u bilo kakvoj krizi ili potrebi.“

web-gt1S obzirom da se na Trsatsko svetište treba gledati kao na ‘obiteljsko svetište’, riječki nadbiskup je istaknuo da ono mora biti mjesto u kojem će obitelji dobivati potrebnu duhovnu, psihološku i stručnu pomoć koja im je potrebna za ostvarenje svoga poslanja. U tom smislu možemo današnju krizu brakova i obitelji shvatiti kao Božji znak i poticaj da ovo sveto brdo i ovaj Marijin dom učinimo mjestom trajne brige i pomoći, duhovne i stručne, našim obiteljima. Molimo Gospu Trsatsku, da ocima franjevcima i našoj mjesnoj Crkvi izmoli potrebnu odvažnost za iskorake u tom smjeru, poručio je mons. Devčić. Na kraju svečanog misnog slavlja pred ikonom Majke Milosti nadbiskup je predmolio posvetnu molitvu Majci Božjoj Trsatskoj.

 

Skip to content