Tijelovska procesija i ove godine prošla centrom grada
Kategorija:
Vijesti

web-tijelovo1U najstarijoj riječkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju Riječani još zovu Vela crikva, u četvrtak 3. lipnja na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavljeno je misno slavlje koje je predvodio župnik mons. Sanjin Francetić, uz koncelebraciju sužupnika vlč. Lovre Perića.

U propovijedi je istaknuo da kao vjernici možemo posvjedočiti više stvari, a osobito međusobnu ljubav, onu koja se na nama i na našem životu očituje iz toga koliko ljubimo. Zaboravili smo ono što sam Gospodin Isus u evanđelju kaže – onaj tko ustraje do kraja, taj će se spasiti.

web-1“Trebamo ustrajati u ljubavi – do kraja. Biti vjernik znači ljubiti bezgranično – Boga i sve što je Božje – a to je čovjek. Biti kršćanin znači biti svjedok, biti onaj koji često mora umrijeti nekim vlastitim željama, koji svojim postupanjem svjedoči svoje vjerovanje da je Bog onaj koji sve vodi i drži u svojoj ruci. Mi, vjernici, prije svega trebamo znati kleknuti i biti svjesni Božje prisutnosti i to upravo Crkva čini ovim blagdanom.” Propovijed je zaključio željama da nam Gospodin pomogne da sva ova događanja, sve što činimo bude u korist našega spasenja i svjedočanstvo mnogim ljudima.

wsNakon sv. Mise održala se Tijelovska procesija ulicama grada Rijeke. Ova, nekad tradicionalna procesija centrom grada kao takva zamrla je nakon Drugog svjetskog rata. Od tada se održavala samo unutar kruga crkve. Poticajem i ustrajnošću mons. Francetića tradicija je ponovno oživjela u svom punom sjaju 2018. godine i ovo je bila četvrta godina njezina kontinuiteta. Vjernici su, predvođeni svojim župnikom i sužupnikom s molitvom i pjesmom prošli od Trga pul Vele crikve, ul. Đure Šporera, Trga Ivana Klobučarića, Fiumare, Jelačićevog trga, Ulice Ante Starčevića, Korza, Trga svete Barbare i Užarskom ulicom do Vele crikve. (M.Ž.)

 

 

Skip to content