Svi smo na neki način slični Mariji Magdaleni
Kategorija:
Vijesti

web-mune3Vele Mune proslavile blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene

Župa sv. Marije Magdalene u Velim Munama 22. srpnja proslavila je blagdan svoje nebeske zaštitnice. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi iz 16. stojeća sagrađene u ovom pitoresknom naselju na Ćićariji predslavio je vlč. Kristijan Zeba, župnik Župe Svetoga Križa na Srdočima, a koji je podrijetlom iz Župe Vele Mune. Koncelebrirali su pater Ivan Dominik Iličić i župni upravitelj vlč. Josip Blažotić.

U propovijedi nadahnutoj životom sv. Marije Magdalene, vlč. Zeba je istaknuo kako smo svi na neki način vrlo slični ovoj svetici. Zbog životnih okolnosti dogodilo joj se ono što se svakome od nas može dogoditi – krenula je potpuno krivim smjerom. Iznenada, kada se najmanje nadala, susrela je Isusa Krista. Situacija koju mi danas možemo naglasiti kod tog susreta je i jedna druga: oni koji su bili gori od nje su je optužili, rekao je propovjednik. „Ta poruka je za nas u ovom vremenu možda daleko veća od onoga što je kasnije Isus učinio s njom, jer mi smo danas također takvi. Mi smo ti koji osuđujemo druge, upiremo prstom u druge i tražimo krivca.“

web-mune2Isus Krist je u život Marije Magdalene došao kada su je ljudi optužili. Tada dolazi Božje milosrđe u kojemu Isus pokazuje svoje Božanstvo. To je ta beskrajna Božja ljubav upućena prema svima nama. Zato, koliko god mi bili slabi i grešni, Bog nas nikada neće osuditi. On će nam uvijek oprostiti i reći: “Idi, kreni opet ispočetka i ne boj se!”, istaknuo je vlč. Zeba i nadodao da je temeljno pitanje koje pred nas stavlja blagdan sv. Marije Magdalene jest: jesmo li spremni jedni drugima oprostiti? „Jesmo li spremni reći oprosti, pogriješio sam, nisam te razumio, povrijedio sam te? Priznajmo pred Gospodinom našu grešnost i našu slabost i molimo za snagu da možemo i mi drugima oprostiti. Ako u svom srcu imamo tu snagu da oprostimo, onda u nama prebiva Božje Milosrđe.“

web-mune1Zaključujući propovijed potaknuo je okupljene vjernike na gledanje onog dobrog i lijepog u drugima. Na tom tragu prisjetio se pokojnih župljana Velih Muna i okolnih mjesta potaknuvši okupljene na molitvu za sve pokojne. “Ti im Gospodine budi nagrada za sve ono što su dobro i plemenito učinili. A ako je u njihovom životu bilo nekih slabosti, Ti im, Gospodine, oprosti.”

Župni upravitelj vlč. Josip Blažotić uputio je riječi zahvale svima koji su svojim dolaskom i doprinosom u pripremi proslave župnog blagdana uveličali slavlje, a nakon liturgijskog slavlja vjernici su u obiteljskoj atmosferi nastavili druženje uz okrjepu i pjesmu.

Skip to content