Sveti Petar i Pavao stupovi su naše vjere
Kategorija:
Vijesti

web-bribir3Župljani Bribira proslavili su u utorak 29. lipnja blagdan dvojice apostolskih prvaka, svojih nebeskih zaštitnika, sv. Petra i Pavla ap. Svečano liturgijsko slavlje u župnoj crkvi predslavio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić. Suslavili su župnik vlč. Pave Điko, vlč. Ivan Gavran, vlč. Ivo Mičić, vlč. Mario Frlan, te dvojica novozaređenih svećenika, don Luka Klarica i don Hrvoje Mandić. Na misi su sudjelovali načelnik Vinodolske općine Daniel Grbić kao i njegov prethodnik, Marijan Karlić,  te predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba Đurđa Novaković.

U propovijedi nadahnutoj svetkovinom nadbiskup se osvrnuo na živote svetih Petra i Pavla. Istaknuo je da je sv. Petar bio jedan ‘slabić’ dok ga Gospodin nije uhvatio, ohrabrio i ojačao svojim svetim Duhom. Tek tada bio je spreman svoj život položiti za Isusa – što je i napravio. Potaknuo je okupljene vjernike na razmišljanje o sebi, u kojim prigodama zatajimo Isusa i bojimo se priznati da smo njegovi, da smo vjernci. Ono najvrijednije – Isusa, toliko puta spremni smo zanijekati samo da bismo kroz život malo lakše prošli. Neka nam život sv. Petra bude pouka da se obratimo i budemo spremni do kraja ostati vjerni Isusu, rekao je nadbiskup. Dodao je kako je Isus mogao odabrati nekog drugog od svojih učenika, nekog postojanijeg, učenijeg – ali nije. On je izabrao Petra, običnog ribara, slabog i kolebljivog čovjeka za onoga koji će voditi Crkvu. To je Božja logika, to su Božji planovi, kazao je propovjednik. “Isus izabire najslabijega da nam dokaže kako smo svi mi slabi ako Bog nije s nama, ako nas njegov Duh ne jača i ne vodi. Sv. Petar nam je pravi primjer slabog čovjeka koji spoznaje svoju nemoć i kojeg Bog, nakon što mu zavapi, uslišava i spašava iz stanja u koje je on svojom krivicom upao. Bog ga uslišava i Petar doista postaje stijena vjere.” Nadbiskup je vjernike potaknuo na molitvu kako bi tako čvrsti i pouzdani imali hrabrosti živjeti i ispovijedati svoju vjeru.

webbribirU nastavku se dotaknuo života sv. Pavla, koji je za razliku od sv. Petra, bio veoma učen. Pavao je bio Savao, onaj koji je prije preobraćenja progonio kršćane. Duh Božji ga je zahvatio i on se tada do kraja predao Gospodinu, stavio Njemu na raspolaganje i postao jedan od najvećih misionara, propovjednika, teologa. Odlučno je krenuo za Isusom i za njega je i podnio mučeničku smrt. To su dva stupa naše vjere – sv. Petar i Pavao, istaknuo je nadbiskup. “Bili su ljudi, imali svoje slabosti, ali su vjerovali u Boga, odgovarali su na poticaje Božjih misli i Božjega duha. Postali su jaki, velikani vjere i čovječnosti.” Budimo i mi poput njih do kraja Isusovi, poručio je mons. Devčić. “Prihvatimo Božji poticaj, Njegov poziv u svome životu. Ugledajmo se u Gospodina i njegove svece da bismo i mi bili vjerni Isusovi sljedbenici koji ovaj svijet gledaju njegovim očima i žele ga izgrađivati onako kako je to Bog zamislio od početka.”

Župnik, vlč. Pave Điko, zahvalio je nadbiskupu na dolasku, kao i ostalim svećenicima. Svoju zahvalu uputio je i svim župljanima koji su se proteklih dana marljivo pripremali za proslavu župnog blagdana.

Na kraju mise mladomisnički blagoslov uputila su dvojica novozaređenih svećenika, don Luka Klarica i don Hrvoje Mandić, a nakon liturgijskog slavlja vjernici su se pomolili pred relikvijama sv. Petra. Slavlje Petrova župljani Bribira, zahvaljujući organizaciji Udruge svetog Petra i Pavla apostola, nastavili su u dvorištu crkve.

 

 

Skip to content