Sv. Rok dopustio je Bogu da ga promijeni
Kategorija:
Vijesti

webrokova1Svetkovina sv. Roka proslavljena je 16. kolovoza u Rijeci u zavjetnoj crkvi sv. Fabijana i Sebastijana u kojoj se nalazi slika sv. Roka, a sama crkva u blizini je samostana benediktinki i crkve sv. Roka koje u gradu na Rječini više ne postoje. Liturgijsko slavlje služio je mons. Sanjin Francetić, župnik Župe Uznesenja BDM uz koju se u prošlosti nalazila crkva sv. Roka.

Spominjući izreku “Bolje da propadne selo, nego običaji”, izrazio je žaljenje što je sve manje onih koji čuvaju tradiciju, a u ovom slučaju običaje štovanja sv. Roka. Govoreći o svecima kao uzorima, istaknuo je kako su isti dopustili Bogu da ih promijeni po Njegovom ‘kalupu’, a među njima je bio i sv. Rok. Živio je u 12. stoljeću i tijekom svog hodočašća u Rim zarazio se kugom. Iz odgovornosti prema drugima kako ih ne bi zarazio, izolirao se i otišao u jednu spilju. Tu je Bog učinio čudo i izliječio je Roka, no ljudi nisu vjerovali u Božju intervenciju na ovome svecu te je odveden u zatvor gdje je i umro, kazao je mons. Francetić.

Govoreći o povijesti kapele sv. Fabijana i Sebastijana, istaknuo je da se u njenoj neposrednoj blizini nalazio prvi hospicij. Kronike svjedoče kako su neki bolesnici dolazili do prozora ove crkvice kako bi mogli sudjelovati na misi, rekao je propovjednik.

webrok1Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike na očuvanje duha od napasti suvremene ‘kuge’ poput svega štetnoga što internet može čovjeku donijeti. Učite jezik kojega su govorili sveci – jezik ljubavi. Molite sv. Roka da po uzoru na njega odete u ‘špilju’ – na duhovnu obnovu ili duhovne vježbe i nemojte očekivati da će vam se drugi zbog toga klanjati. Prenosite ljubav po svijetu po uzoru na ovoga sveca, rekao je mons. Francetić.

Na kraju je podsjetio da je pred ovu riječku crkvu na molitvu dolazio i bl. Alojzije Stepinac dok je bio na služenju vojnog roka, kao i mnoštvo mladih na pobožnosti sv. Fabijanu i Sebastijanu.

Skip to content