Susret mons. Mate Uzinića s predstavnicima protestantskih zajednica u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Na inicijativu povjerenika za ekumenizam i međureligijski dijalog Riječke nadbiskupije mons. Matije Matičića i u suradnji s pastorom Baptističke crkve u Rijeci Giorgiom Grljem, u prostorima Baptističkog centra u ponedjeljak 20. prosinca održao se susret riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića i predstavnika protestantskih zajednica koje djeluju u Rijeci. Uz domaćina, pastora Grlja i inicijatora mons. Matičića, susretu su se odazvali  članovi Baptističke crkve, Evanđeoske pentekostne crkve, Adventističke crkve i udruge „Mladi za Krista“. Zbog opravdanih razloga susret je propustila pastorica Evangeličke crkve Melanie Ivančević, no njene pozdrave prenio je pastor Grlj.

U ugodnoj atmosferi nadbiskupa su s djelovanjem i poviješću svojih zajednica i udruga na prostoru grada na Rječini upoznali sudionici susreta, od kojih su neki kazali kako su se u počecima susreti njihovih zajednica, koje su nastale u drugoj polovici prošloga stoljeća, odvijali na livadama. Vremenom su stvoreni uvjeti za bogoslužja u odgovarajućim uvjetima i danas navedene zajednice djeluju u svojim prostorima, a na proljeće bi trebala krenuti izgradnja Evanđeoske pentekostne crkve na Hostima.

Na susretu je istaknuta dobra međusobna suradnja predstavnika protestantskih zajednica, kao i zajednički projekti s Riječkom nadbiskupijom. S tim u vezi, Ruben Sečen iz udruge „Mladi za Krista“ i Baptističke crkve, kao pozitivan primjer istaknuo je višegodišnje projekte Adventskog labirinta i Interaktivnog križnog puta kojega su u suradnji s trsatskim franjevcima organizirali u svetištu Majke Božje Trsatske. Spomenute su i lijepe suradnje s vlč. Kristijanom Zebom, kao i mons. Matičićem.

Mons. Uzinić izrazio je zadovoljstvo susretom kazavši kako u Dubrovniku, na žalost, nije imao dovoljno prilike za susrete s predstavnicima reformacijskih zajednica, no bilježi pozitivna iskustva s članovima Srpske pravoslavne crkve, Islamske zajednice i Židovske zajednice. „Ovo mi je veliko bogatstvo jer sam dobio dimenziju koju nisam imao. Ovakvi susreti i razgovori su bogatstvo i veliki dar za naše zajednice i društvo u kojemu živimo i u kojemu je potrebno razbijati predrasude. Naša međusobna ljubav svjedočanstvo je da smo Kristovi. Kada ta ljubav raste, tada nije potrebno govoriti kojoj zajednici pripadamo, nego ćemo biti prepoznati kao Kristovi.“

U nastavku je istaknuo nužnost međusobnog slušanja jer samo tako možemo jedne druge upoznati. U tom kontekstu spomenuo je sinodalni hod koji se odvija na razini sveopće Crkve, ali i Riječke nadbiskupije pod geslom: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo – sudjelovanje – poslanje“. Potaknuo je predstavnike reformacijskih zajednica, a na to su pozvani i ateisti, na uključenje u sinodu Katoličke Crkve. Pomozite nam, jer ne želimo slušati samo katolike, nego i vas. Potrebno je da i vas čujemo o tome što je to što kod nas nije dobro. U tom se slušanju očituje Duh Sveti, rekao je mons. Uzinić. U kontekstu zajedništva, kao pozitivan primjer primijetio je suradnju reformacijskih zajednica u Rijeci, koje iako su različite, zajedno ostvaruju vrijedne projekte.

Zajedničku molitvu na kraju susreta predmolio je pastor Grlj, a po završetku je organiziran zajednički obilazak Baptističkog centra. Ovom prigodom mons. Uzinić svima je zaželio čestit Božić i sretnu i blagoslovljenu 2022. godinu.

Skip to content