Sestra Šikalo proslavila 50. obljetnicu zavjeta, a zavjete položila s. Mihaela Martinović
Kategorija:
Vijesti

U subotu 11. rujna pod svečanim liturgijskim slavljem kojega je u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi predvodio fra Juro Šimić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, s. Katarina Šikalo proslavila je 50. obljetnicu redovničkih zavjeta, a prve redovničke zavjete pred vrhovnom poglavaricom Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, č. M. Dobroslavom Mlakić, položila s. Mihaela Martinović.

U nadahnutoj propovijedi o svetosti, kao pozivu kojega je moguće ostvariti bez obzira kojem staležu pripadali, redovnicama je poručio da se njihov redovnički poziv na svetost ostvaruje u samostanskom životu kojemu su okosnica zavjeti na siromaštvo, čistoću i poslušnost. Prvi zavjeti s. Mihaele, kao i 50. obljetnica s. Katarine velika su milost za ovu riječku redovničku zajednicu, ali i za Riječku nadbiskupiju i našu Domovinu, rekao je fra Juro potaknuvši okupljene na zahvalnost prvenstveno Bogu na pozivu, ali i njima jer su se odazvale tom pozivu. Redovnički poziv nije cilj i svrha samome sebi, nego mu je cilj posvećenje osobe i izgradnja mističnog tijela Isusa Krista čime Bog postaje u središtu kršćanskog života posvećene osobe. Vas je Gospodin pozvao i vi ste se odazvale i tako postavile u središte svoga života Isusa Krista, poručio je sestrama propovjednik.

U nastavku je upozorio da ukoliko u potpunosti čovjek ne preda svoje srce Gospodinu, tada se teško mogu održati duhovna zvanja i ispuniti svoje redovničko poslanje. Pitamo li se čime Bog i danas zavodi i osvaja, odgovor ćemo pronaći u ljubavi. Ljubav je u središtu kršćanskog, redovničkog života. Ona se rađa u intimnosti s Gospodinom i tu do izražaja dolazi naša molitva. Hoće li nam ona otkrivati horizonte ili skrivati poglede, ovisi o nama. Neka molitva bude u središtu vašega života i sve će biti na svome mjestu, poručio je fra Jure redovnicama.

Zaključujući propovijed potaknuo je sve da u trenucima tame i nesigurnosti uzmu u ruke Evanđelje i tamo traže savjet. Neka Božja riječ bude vaša sigurnost. Služite Gospodinu i ljudima ne gledajući tko je tko. Ljubite bližnje bez predrasuda. Nastojte živjeti u skladu sa zavjetima koje ste položili. Čuvajte Isusovu riječ, Božju riječ koja je upravljena prema praktičnom Evanđelju. To Evanđelje treba živjeti i činiti ga konkretnim, poručio je provincijal. Podsjetio je da na tu zadaću poziva i papa Franjo – na širenje radosti Evanđelja. Radosna redovnica i redovnik najbolja su promocija redovničkog zvanja i zato budimo radosni navjestitelji Evanđelja, poručio je fra Jure Šimić.

Na kraju liturgijskog slavlja prigodnu riječ uputila je vrhovna poglavarica Družbe č. M. Dobroslava Mlakić.

S.Katarina Šikalo rođena je 1947. godine Grahovčićima, župa Brajkovići, Travnik, Bosna i Hercegovina. U Družbu sestara Presv. Srca Isusova stupila je 1970. godine, prve redovničke zavjete položila je 29. kolovoza 1971. godine u prvostolnoj crkvi sv. Vida u Rijeci, a doživotne u samostanskoj kapeli Kuće matice na Drenovi 14. kolovoza 1977. godine. Kratko vrijeme je radila na župama Brinje, Klanac i na Sjemenišnom dobru u Lovranu, a najduže je živjela i bila u službi starijih i bolesnih osoba u Domu u Grižanama (od 1973. do 2021.). Za njezin neumorni, tihi i svjedočanski rad u Grižanama, Crikvenički dekanat predložio ju je za Medalju zahvalnosti sv. Vida koju je primila 15. lipnja 2009. godine. Sve što je činila u svom životu, činila je na veću slavu Božju, uzdajući se u Gospodina. Danas živi u samostanu „Moj mir“ u Dobrinju na otoku Krku.

S. Mihaela Martinović rođena je u Šibeniku 1986. godine, a odrasla u Zaprešiću i Zagrebu. Na Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2010. završila je stručni studij Poslovne ekonomije, smjer turističko poslovanje, a 2018. na Poslovnom odjelu Veleučilišta u Rijeci specijalistički diplomski stručni studij Poduzetništvo. U veljači 2018. pristupila je u Družbu sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci.

Skip to content