Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić upalio prvu adventsku svijeću na Koblerovom trgu u Rijeci
Kategorija:
Vijesti

Skromnije nego dosadašnjih godina, ali svečano i dostojanstveno, paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu na Koblerovom trgu, grad Rijeka je zakoračio u došašće. Upalio ju je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić koji je vjernicima kazao da četiri adventske nedjelje simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je, prema Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do dolaska Krista. Pojasnio je da riječ ‘advent’ dolazi od latinske riječi ‘adventus’, što na hrvatskom jeziku znači dolazak ili došašće. Vrijeme došašća prilika je da se pripremimo za dolazak Isusa Krista, Sina Božjega, a adventski vijenac simbolizira iščekivanje Božića i Kristovu pobjedu nad grijehom i smrću. „Svojim kružnim oblikom adventski vijenac simbolizira Božju vjernost svojim obećanjima i njihovo ispunjenje  dolaskom, a zelena boja simbolizira trajnost i vječni život koji nam je Krist svojim rođenjem, naukom, smrću i uskrsnućem omogućio. Svijeće označuju svjetlo koje On dariva svima koji ga vjerom prihvaćaju i slijede.“

Nadbiskup je u nastavku pojasnio kako svaka od četiri svijeće ima svoje ime i značenje. Prva je ‘Prorok’, jer se te nedjelje posebno sjećamo starozavjetnih proročanstava o dolasku Mesije. Druga nosi ime ‘Betlehem’, prema gradu u kojemu se Isus rodio, a treća ‘Pastir’, što nas podsjeća na betlehemske pastire koji su se novorođenom Mesiji došli pokloniti. Tu nedjelju nazivamo i ‘Gaudete’ (Radujte se!). U tom ‘radujte se’ nalazi se objašnjenje zašto svećenik te nedjelje, umjesto ljubičaste boje koja se upotrebljava prve tri nedjelje došašća, oblači misno ruho roza boje, rekao je mons. Devčić dodajući da se četvrta svijeća naziva ‘Anđeoska’ – u spomen na anđele koji su prvi cijelome svijetu objavili Isusovo rođenje. Osim ovih tumačenja, naveo je i da četiri svijeće simboliziraju: Nadu, Vjeru, Mir, Ljubav i Radost.

Na kraju je okupljenima zaželio sretno i blagoslovljeno vrijeme došašća poručivši da u tom milosnom vremenu, u kojemu se vjernici prisjećaju Isusova prvog dolaska i u nadi iščekuju njegov dolazak u slavi, ono obilježava čitavu povijest, sadašnjost i budućnost Crkve, sav njezin život i djelovanje. Sve što ona jest i čini, čemu se nada i u što vjeruje, prožeto je i nadahnuto vjerom u Isusa Sina Božjega koji se kao ljudsko dijete rodio u Betlehemu i koji će se na kraju vremena pojaviti kao sudac živih i mrtvih, poručio je nadbiskup Devčić.

Događaju su nazočili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća grada Rijeke Ana Trošelj, zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski te direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. U prigodnom programu nastupio Komorni zbor Schola Cantorum Rijeka i Mario Lipovšek Battifiaca.

Ovogodišnja tema uređenja adventskog vijenaca na Koblerovom trgu je Godina čitanja i akciji uređenja priključili su se djeca i tete Dječjeg vrtića More koji su odbačene kuglice za bor kaširali sa stranicama odbačenih knjiga i na taj način osmislili i pripremili ukrase za adventski vijenac. Sav pribor za ukrašavanje osiguralo je KD Čistoća. Grane jele za adventski vijenac ove godine su donirali građani, vlasnici stabala koja su morala biti uklonjena a želja vlasnika bila je da se grane ne bace nego da se iskoriste u ovo blagdansko vrijeme.

Skip to content